Društvo

Registar pedofila pod velom tajne: Baza podataka aktivna, broj osuđenih skriven od javnosti

Registar pedofila ustrojen je krajem oktobra, ali iz MUP-a RS ne otkrivaju koliko je imena na tom spisku, niti koje su škole i vrtići tražili provjeru podataka, dok u nekim školama tvrde da „nisu u toku“.

Registar pedofila, kako je nazvan u javnosti, jedan je od najmoćnijih alata za zaštitu djece od seksualnog zlostavljanja, a uspostavljen je nakon duge kampanje stručnjaka i boraca za prava djece u RS.

Loading...

Po zakonu, koji je na snagu stupio prošle godine, sve škole, vrtići, sportski klubovi i druge organizacije koje rade s djecom obavezne su da prilikom zapošljavanje radnika ili angažovanja saradnika provjere da li su potencijalni učitelji, vaspitači ili treneri na spisku osuđenih pedofila, koje vodi MUP RS.

Ipak, uspostavljanje registra, koji je od prije dva mjeseca omogućio ovakve provjere, prošlo je nezapaženo u javnosti, pa čak i u pojedinim školama.

Umjesto brojki, “masovno” i “mnogo”

Iz MUP-a RS podsjećaju da su podaci iz registra tajni, te tvrde da nisu dužni da javnost obavještavaju čak ni o tome kada je registar uspostavljen i koliko je lica na spisku pedofila, jer se „taj broj mijenja iz dana u dan“.

– Bitno je da je baza podataka aktivna i dostupna onima kojima je namijenjena. O tome je obaviješteno Ministarstvo prosvjete RS, koje je informaciju proslijedilo školama i predškolskim ustanovama – kaže portparolka MUP-a RS Mirna Šoja.

Ne navodi koliko je zahtjeva za provjeru i sa kojih adresa do sada upućeno u MUP, ali tvrdi da ih je bilo mnogo.

– Masovno su nam se obraćale škole i predškolske ustanove, da provjere status lica koja su se javila na konkurs za posao, a neke škole su čak i tražile provjeru svih zaposlenih. Mi smo im izašli u susret – kaže Šoja.

Seoske škole

U pojedinim seoskim školama, međutim, kažu da ne znaju da je registar već aktivan, mada tvrde da je to dobra vijest.
Rajka Čajić, direktorka Osnovne škole „Vojislav Ilić“ u Krupi na Vrbasu kod Banjaluke, kaže da je dobila obavještenje od Ministarstva prosvjete o uspostavljanju registra, ali se ne čudi da ono u neke škole nije stiglo.

– Razumijem kolege, jer mi u udaljenim školama radimo u specifičnim uslovima. Evo kod nas, na primjer, svaki čas nestaje struje, pucaju internet veze, pa se moglo i meni desiti da propustim neku prepisku, pa i tako važnu vijest – kaže Čajićeva.

Dodaje da ona nije tražila provjeru, jer nove radnike nisu primali, a učitelje i nastavnike koje u ovoj školi rade već godinama dobro poznaje i ne sumnja u njih.

– Uostalom, da se pojavila bilo kakva sumnja, djeca bi nam se požalila jer imaju povjerenja u nas. Upravo zahvaljujući tom povjerenju otkrili smo pet slučajeva seksualnog zlostavljanja naše djece u porodicama, što smo prijavili i učinili sve da djecu zaštitimo – kaže Čajićeva.

Dodaje da upravo ovakvi slučajevi pokazuju da, suprotno uvriježenom vjerovanju, seksualnog nasilja nad djecom ima i u selima i mali sredinama koje na prvi pogled deluju idilično.

Ko zna imena napasnika

Imena sa liste pedofila su tajna za javnost, ali su dostupna ovlaštenima u policijskim stanicama, tužilaštvima, sudovima, kazneno popravnim zavodima, te nadležnim organima koji učestvuju u postupku davanja uslovnog otpusta, amnestije ili pomilovanja.

U MUP-u RS ne otkrivaju koliko je imena na toj listi. Prema ranije dostupnim statistikama, broj procesuiranih slučajeva pedofilije je u porastu. MUP RS je u toku 2017. i prvoj polovini prošle godine evidentirao 56 krivičnih djela seksualnog naslja nad djecom.

Izvor
srpskainfo / Milkica Milojević
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!