Politika

Zvizdić o inicijativi SDA: Ne postoje dvije srpske države na Balkanu (VIDEO)

Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine je govorio o namjeri Stranke demokratske akcije (SDA) da pred Ustavni sudom Bosne i Hercegovine pokrene pravnu proceduru kojom će se ocijeniti ustavnost naziva entiteta Republika Srpska.

Smatra da je “savršen trenutak” da se to uradi dodavši da je taj naziv diskriminatoran za građane nesrpske nacionalnosti. Izrazio je očekivanje da Bosna i Hercegovina u ovoj godini dobije status kandidatkinje za članstvo u Evropskoj uniji.

Loading...

Istakao je da je inicijativa opravdana i utemeljena na činjenicama, te da od nje ne treba praviti veliku političku priču jer će se time zasjeniti njena suština. Konstatovao je da stanovnici nesrpske nacionalnosti u Republici Srpskoj čekaju godinama da se ostvari ravnopravnost građana onako kako nalaže Dejtonski mirovni sporazum.

Upitan zašto se Stranka demokratske akcije sada odlučila na ovu inicijativu, Zvizdić je za N1 rekao da je ovo savršen trenutak.

“Ovo je savršen trenutak jer je činjenica da pored očekivanja i strpljivosti povratnika Bošnjaka i Hrvata koji su tamo autohtono stanovništvo, nije došlo do očekivane ravnopravnosti. Ranije sam rekao da mediji provjere podatak da manje od dva posto od ukupnog broja zaposlenih u institucijama Republike Srpske dolazi iz reda Bošnjaka i Hrvata”, kazao je Zvizdić.

Prema njegovim riječima, iz imena Republike Srpske koji je diskriminatoran se počinje izvoditi premisa tj. da se počinje govoriti o supremaciji Srba, da je Drina nepostojeća granica, da Bosna i Hercegovina nema kapacitete državotvornosti i secesiji Republike Srpske.

“Republike Srpska nije ništa manje i ništa više nego entitet. Ne postoje dvije srpske države na Balkanu. Bosna i Hercegovina je država jednakopravnih naroda. Stanovnici Republike Srpske koji se ne izjašnjavaju kao Srbi moraju uživati punu jednakopravnost i ravnopravnost u pristupu svim procesima”, rekao je on.

Potom se osvrnuo na integraciju Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju i NATO savezu. Podsjetio je na ranije odluke institucija kojima se obavezalo da Bosna i Hercegovina bude na putu atlantskih integracija.

Kao cilj je naveo da Bosna i Hercegovina dobije kandidatski status za članstvo Evropskoj uniji u ovoj godini dodavši da ne očekuje da Unija bude popustljiva prema Bosni Hercegovini.

Izvor
N1
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!