Kultura

Uskoro u Srbiji 166. list Miroslavljevog jevanđelja

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević najavio je da će u narednih nekoliko mjeseci iz Rusije u Srbiju biti vraćen jedini list koji nedostaje najstarijem sačuvanom srpskom ilustrovanom ćiriličnom rukopisu Miroslavljevom jevanđelju, i to nakon vijek i po.

U Rusiju će biti upućeno sedam slika ruskog umjetnika Nikolaja Reriha koje za Ruse imaju izuzetnu vrijednost, budući da je riječ o značajnoj renesansnoj ličnosti ruske kulture sa kraja 19. i početka 20. vijeka.

Loading...

Vukosavljević je naveo da je sa ruskim kolegom Vladimirom Medinskim o tome potpisao sporazum, koji su potvrdili predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Rusije Vladimir Putin tokom nedavnog sastanka u Beogradu.

On je podsjetio da je Srbija dugo pokušavala da vrati 166. list vrijednog rukopisa, dodavši da je to bilo pravno nemoguće jer u Rusiji postoji zakon o zabrani vraćanja umjetničkih dijela koja se nalaze na teritoriji te zemlje.

Prema njegovim riječima, rješenje je pronađeno nakon što su Rusi počeli da se raspituju o tome da li u Srbiji postoje Rehirova dijela, te se ispostavilo da ih ima sedam i da nema pravne prepreke za njihovo vraćanje.

Miroslavljevo jevanđelje čini jedan od najvećih meterijalnih spomenika srpske kulture, a u slovenskoj paleografiji i svjetskoj istoriji umjetnosti tretira se kao dokument prve kategorije čija je umjetnička vrijednost neprocjenjiva.

Arhiepiskop i naučnik Porfirije Uspenski, predvodeći rusku duhovnu misiju, posjetio je 1845/1846. godine manastir Hilandar i fasciniran izgledom Miroslavljevog jevanđelja ponio sa sobom 166. list u Rusiju.

Miroslavljevo jevanđelje je jevanđelistar – bogoslužbena knjiga, koja ima djelove četiri Јevanđelja, dok njegov kožni povez nije prvobitan, već je, vjerovatno, iz 14. vijeka i pretpostavlja se da je preuzet iz nekog drugog rukopisa.

Za kulturno dobro od izuzetnog značaja Miroslavljevo jevanđelje proglašeno je 1979. godine, a od juna 2005. godine upisano je na listu Uneska “Pamćenje svijeta”.

Ova rukopisna knjiga čuva se u Narodnom muzeju u Beogradu i povremeno predstavlja javnosti.

Izvor
SRNA
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!