Nauka i tehnologija

Mehaničko koljeno vraća mogućnost hodanja za nekoliko minuta

Novo mehaničko koljeno obećava kraj beskonačnom prilagođavanju proteza kako bi korisnicima bilo što udobnije, tako da može da se koristi nakon samo nekoliko minuta.

Naime, radi se o tome da su eksperti kreirali sistem vještačke inteligencije koje mehaničko koljeno usklađuje sa okolnim terenom, te korisnicima omogućava da prohodaju u roku od 10 minuta.

Sistem funkcioniše po principu pokušaja i pogrešaka, pa zahvaljujući podacima koje dobija iz senzora brzo formira šablone koji su stabilni i vode do udobnog kretanja. Najveći problem tokom testiranja bila su ljudska ograničenja, budući da AI sistem može beskonačno da trenira, dok ljudski subjekti ipak moraju da se zaustave nakon 15-20 minuta.

Proizvod još uvek nije stigao do finalne faze razvoja, budući da su neophodna ispitivanja različitih terena i uslova, ali predstavlja značajan korak kada je prostetika u pitanju, te napredak u smeru samostalnog kretanja za one kojima je to ranije bilo uskraćeno.

Izvor
engadget
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!