Društvo

Dodik: Za nas su važne dvije stvari, sloboda i država

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da srpski narod u Republici Srpskoj ostaje trajno opredijeljen da čuva sjećanje na sve stradale srpske žrtve u Drugom svjetskom ratu i da dodatno izgradi svoju slobodu i državu.

“Za Srbe su uvijek bile važne dvije stvari u njihovoj istoriji – sloboda i država”, istakao je Dodik u obraćanju okupljenima poslije parastosa u Drakuliću kod Banjaluke, gdje je danas obilježeno 77 godina od ustaškog zločina nad Srbima u ovom i okolnim selima.

Loading...

On je rekao da se srpski narod godinama okupljao u Drakuliću da obilježi godišnjice stradanja žena, djece, staraca od pomahnitale ustaške ruke koja je ubila u Drugom svjetskom ratu više od 700.000 Srba na raznim stratištima.

“Nisu oklijevali da ubiju svakoga ko se krsti sa tri prsta, ko je Srbin, pritom ne pitajući za bilo kakvu krivicu”, istakao je Dodik.

Dodik je izrazio uvjerenje da Srbi u Republici Srpskoj danas imaju svoju državu i slobodu, te poručio da te dvije stvari niko ne može da ugrozi i neće da ugrozi.

“Na nama je da našu zemlju, državu, uredimo na način kako mislimo da je to najbolje i to je dug prema ovim nevino stradalim na ovim prostorima i na svim drugim mjestima gdje su Srbi stradali”, istakao je Dodik.

On je podsjetio da je u Jadovnu ubijeno oko 45.000 Srba, isto toliko na Pagu, a u Jasenovcu 700.000, iako u posljednje vrijeme neki pokušavaju da umanjuju broj žrtava.

Dodik je dodao da treba imati na umu podatke kojima raspolažu jevrejski stručnjaci koji kažu da je u tom koncentracionom ustaškom logoru ubijeno 700.000 Srba.

On je rekao da BiH nije država srpskog naroda, već da su ga tu ugurali na kraju rata, a poslije raspada bivše Jugoslavije.

Dodik je objasnio da su to htjeli neki moćnici i da srpski narod od toga nije imao bilo kakvu korist.

Prema njegovim riječima, srpski narod nije bio dovoljno organizovan u prošlosti, jer nije imao državu koja ga je branila zbog čega je danas važna Republika Srpska kao odraz slobode srpskog naroda na ovim prostorima.

“Na ovim prostorima, jedino što je izvjesno i trajno jeste Republika Srpska, a BiH tek treba da se vidi kako će izgledati”, ocijenio je Dodik.

On je ocijenio da su današnji napadi na Republiku Srpsku dio jednog dugog istorijskog puta usmjerenog ka stradanju Srba i želje da odu sa ovih prostora i izgube svoj bilo kakav društveno-politički subjektivitet.

Dodik je poručio da neće proći nikakvi ataci na Republiku Srpsku, te da se srpski narod mora okrenuti borbi za državu i slobodu na ovim prostorima.

Ustaše su 7. februara 1942. godine u Drakuliću, Šargovcu, Motikama i rudniku Rakovac za samo jedan dan ubile 2.370 srpskih civila, među kojima je bilo 551 dijete.

U ovom zločinu ustaške snage su, pod komandom natporučnika Josipa Mišlova i fra Vjekoslava Filipovića, iz Tjelesnog zdruga Ante Pavelića, uz pomoć banjalučkih ustaša ubijale Srbe bez ijednog ispaljenog metka – sjekirama, noževima i krampovima.

Izvor
Srna
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!