Politika

Govedarica: Odazvaćemo se pozivu SNSD-a, na prvom mjestu interesi Srpske

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da će se ta stranka odazvati zvaničnom pozivu SNSD-a /za zajedničko učešće u vlasti na nivou BiH/, ukoliko do njega dođe, jer su SDS-u na prvom mjestu interesi Srpske.

Kada je riječ o vlasti na nivou BiH, Govedarica je naglasio da je SDS na protekloj sjednici Glavnog odbora definisao da je raspoložen i otvoren za razgovore sa svim parlamentarnim političkim strankama iz Republike Srpske.

Loading...

“Da li ćemo mi biti sa SNSD-om ili ne, o tome se ne može govoriti u ovom momentu, ali je sigurno da se od svake parlamentarne političke stranke iz Republike Srpske, a najviše od SDS-a, nezavisno da li bili u nekom partnerskom odnosu ili ne, očekuje da brane interese Srpske i to ćemo raditi kao što smo radili i do sada”, rekao je Govedarica nakon sastanka Predsjedništva SDS-a.

On je rekao da će SDS imati svoj pregovarački tim, te podsjetio da stranka ima platformu o postizbornom djelovanju, koja je usvojena na jednoj od sjednica Glavnog odbora stranke, a koja je za ovu političku partiju obavezujuća.

Govedarica je izrazio uvjerenje da može da dođe do formiranja Savjeta ministara, te da je potrebno da Savjet ministara radi, jer sadašnji, kakoje naveo, živi u tehničkom mandatu.

“Nakon svih tih razgovora, iskoristićemo priliku da informišemo stranačke organe – Predsjedništvo, te Glavni odbor koji će donositi konačnu odluku. Srpska na prvom mjestu, a da li će biti nekog partnerskog odnosa ili ne, to će pokazati vrijeme i stavovi organa stranke”, naveo je Govedarica.

Prema njegovim riječima, na današnjoj sjednici se govorilo i o unutarstranačkim izborima, koji bi trebalo da počnu ovog mjeseca.

“Komisija će definisati taj plan i program, te dinamiku, jer cijenimo da njih ne treba razvlačiti, već sa jednom snažnom dinamikom i planom definisati da se oni u naredna tri mjeseca završe”, rekao je Govedarica.

Prema njegovim riječima, potrebno je izabrati stranačko rukovodstvo koje će definisati politiku, da stranku politički pozicionira, kako bi SDS bio konsolidovan i spreman za lokalne izbore 2020. godine.

On je naveo da je komisija, koja će sprovesti unutarstranačke izbore, formirana, te dodao da je ostalo da se izabere kandidat iz jedne izborne jedinice, što bi trebalo da uradi koordinacioni odbor u naredna dva dana.

Govedarica je naveo da u Prijedoru postoji problem, jer se stranka polarizovala na jedne i druge”, a interes SDS-a je da unutrastranački izbori prođu u dobrom ambijentu.

“Stranka u Prijedoru ima za sve članove ravnopravan status. Mi ćemo to da obezbijedimo, a ko će biti izabran i voditi Prijedor u narednom vremenu, to će reći članovi SDS-a u ovom gradu”, pojasnio je Govedarica.

Govoreći o uslovljavanju Republike Srpske sa približavanju BiH NATO-u, Govedarica je podsjetio da se o tome razgovaralo na sjednici koju je sazvao predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, te da se to pitanje nije našlo u zajedničkoj izjavi.

“Usaglasili smo pet određenih pojmova i strateških stvari, jer smatramo da Republici Srpskoj ne treba da sav problem i žarište iz Federacije BiH dolazi u dvorište Srpske, prema tome, to se ne nalazi u tim zaključcima”, rekao je Govedarica.

Izvršni komitet SNSD-a predložio je ranije strankama iz Republike Srpske u parlamentu BiH da formiraju čvrstu koaliciju za Srpsku i zajedničko učešće u organima vlasti na nivou BiH.

Izvršni komitet SNSD-a pozvao je sve parlamentarne političke stranke iz Republike Srpske na nivou BiH da se ujedine na principu osnovnih nacionalnih interesa Republike Srpske i jedinstveno odbace i osude napade SDA na Srpsku u skladu sa stavovima i zaključcima usvojenim na zajedničkom sastanku povodom najave SDA da će uputiti zahtjev za ukidanje imena Republike Srpske.

Izvor
SRNA
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!