Politika

Igre na sreću u budžet Srpske “stavile” 186 miliona KM

Prihodi od igara na sreću u Republici Srpskoj u konstantnom su porastu, a kako je saopšteno iz Republičke uprave za igre na sreću, za 11 godina, koliko postoji Uprava, u budžet Republike Srpske se slilo 186 miliona KM.

Od osnivanja Republičke uprave za igre na sreću do danas bilježi se znatno povećanje godišnjih prihoda budžeta Srpske. U prošloj godini prikupljeno je 28 miliona KM, a 2008, kada je Uprava osnovana 6,9 miliona KM.

Loading...

“Prihodi su godišnje u prosjeku veći od dva miliona KM, odnosno po prosječnoj godišnjoj stopi rasta iznad 14 odsto. Tokom 2009. godine prikupljeno je 10,1 milion KM, da bi godinu kasnije igre na sreću budžetu donijele 13,5 miliona KM. Samo u posljednje dvije godine ostvareni prihodi po tom osnovu premašili su 50 miliona KM, zbog čega je sa aspekta budžeta Republike Srpske osnivanje Republičke uprave za igre na sreću bilo pun pogodak”, navedeno je u saopštenju Republičke uprave.

Kako su istakli, do osnivanja Republičke uprave za igre na sreću stanje u ovoj oblasti ni izbliza nije bilo povoljno po republički budžet, jer godišnji prihodi dugi niz godina nisu prelazili dva miliona KM.

Do osnivanja Republičke uprave za igre na sreću, poslove izdavanja odobrenja za priređivanje igara na sreću obavljalo je Ministarstvo finansija Republike Srpske, a inspekcijski nadzor vršile su područne organizacione jedinice Poreske uprave.

“Takva organizacija rada rezultovala je haotičnim stanjem u oblasti igara na sreću. Sa osnivanjem Uprave započeo je temeljan, sistematski rad, a efekti su bili vidljivi već krajem 2008. godine kada se u budžet slilo 300 odsto više novca u odnosu na 2007 godinu. Povećanje budžetskih prihoda praćeno je istovremenim smanjenjem obima ilegalnog priređivanja igara na sreću, koje se danas pojavljuje samo u sporadičnim i izolovanim slučajevima”, naveli su u ovoj Upravi.

Inače, u Republici Srpskoj djelatnost priređivanja igara na sreću obavlja 36 privrednih društava, a pristan je trend ekspanzije priređivanja igara na sreću.

Izvor
NN
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!