Društvo

Vidovićeva: Neće biti znatnog otpuštanja radnika jer imamo prirodan odliv

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je za Srnu da je u toku izrada registra zaposlenih u administraciji koji će biti polazna osnova za kreiranje reformskih mjera s ciljem poboljšanja stanja u javnom sektoru – da bi bio efikasniji i manje glomazan.

Vidovićeva vjeruje da će registar biti ubrzo završen i navodi da će reforme biti sprovedene nakon što se dobije snimak stanja ukupnog broja zaposlenih na budžetu.

Loading...

– Mislim da neće biti znatnog otpuštanja radnika jer imamo prirodan odliv, ali je potrebno što prije utvrditi koji je broj radnika neophodan da poslije prirodnog odliva ponovo ne primamo radnike i ne stvaramo višak – naglasila je Vidovićeva.

Ona navodi da postoje institucije u kojima gdje je malo radnika, a mnogo posla, kao i institucije gdje nema mnogo posla, ali ima viška zaposlenih.

– Vjerujem da ćemo prirodnim odlivom svesti na optimalan nivo i broj radnika i efikasnost – kaže Vidovićeva.

Ona je ocijenila da je od broja radnika problematičnija efikasnost.

– Ukupni troškovi kompletne administracije su 100 miliona KM i to nije velika suma. Plate u državnoj upravi su već duže na istom nivou i nije nam ambicija da ih povećavamo – kaže Vidovićeva.

Ona ističe da je opredjeljenje Vlade Srpske da nivo prosječne plate u Srpskoj bude 1.000 KM.

– Prošlogodišnje povećanje plata od 30 KM koštalo je budžet Srpske 46 miliona KM. Poslodavci bi trebalo da se potrude da i oni doprinesu povećanju plata jer to bar dijelom može zaustaviti odliv ljudi iz Srpske – napomenula je Vidovićeva.

Ona je rekla da su jedna kategorija javnih preduzeća ona koja zavise od sufinansiranja iz budžeta kao što su Željeznice Republike Srpske, u kojima je u toku restrukturisanje s ciljem poboljšanja poslovanja, a druga su lokalna javna preduzeća, poput vodovoda i komunalnih, koja su u lošem stanju i neophodno je raditi na njihovoj reorganizaciji.

– Imamo i strateška javna preduzeća od kojih se očekuje da stvaraju profit i da cijela Srpska ima korist od njih, ali ne mogu reći da je to na zadovoljavajućem nivou. Moraju se praviti korjenite reforme kaže Vidovićeva.

Ona je istakla da je najznačajnija Elektroprivreda Republike Srpske, koja posluje pozitivno, ali može da bude mnogo uspješnija.

– Tamo su već počele strukturne reforme. Elektroprivreda je strateško opredjeljenje Srpske kada je riječ o investicijama. To su krupne investicije i od njih se očekuje najveći efekat. Mora se raditi i restrukturisanje Šuma Republike Srpske i mnogo toga poboljšati jer one mogu stvoriti mnogo veći profit – naglasila je Vidovićeva.

Vidovićeva je rekla da će i javnim preduzećima pomoći planirana reorganizacija Investiciono-razvojne banke i Garantnog fonda Republike Srpske da dođu na viši nivo poslovanja.

Izvor
SRNA
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!