Društvo

Vukosavljević: Njemački dosije o Јasenovcu biće digitalizovan

Originalni njemački dosije o ustaškim zločinima nad Srbima i Јevrejima u Јasenovcu i Staroj Gradiški i na drugim područjima Nezavisne Države Hrvatske, koji je poslije 78 godina dospio u dokumentaciju Arhiva Vojvodine, biće naučno obrađen i digitalizovan, izjavio je ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević.

“Poslije naučne obrade pomenutog materijala, spremni smo da učinimo sve da se on sačuva i digitalizuje”, rekao je Vukosavljević za “Večernje novosti”.

On je naveo da je za sada poznato da je riječ o njemačkim izvorima i napomenuo da vrednovanje samog sadržaja treba prepustiti stručnjacima.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo je voljno da se uključi u zaštitu ne samo kada je riječ o pomenutoj dokumentaciji, već i o drugim sadržajima.

“Na to nas obavezuje njegovanje kulture sjećanja na ogromne srpske žrtve u Јasenovcu”, dodao je Vukosavljević.

List navodi da sve pokazuje na to da su dosije na 300 stranica, sa autentičnim njemačkim memorandumima i pečatima, vodile službe potčinjene Gestapou. Do detalja su opisana mučenja, a tek potom ubijanja staraca, djece i žena. Dio dokumentacije su i 63 potresne fotografije.

Direktor Arhiva Srpske akademije nauka i umetnosti /SANU/ u Sremskim Karlovcima Žarko Dimić skreće pažnju i na pismo koje je kardinalu Alojziju Stepincu uputio svjedok, koji detaljno opisuje nastrašnija mučenja žrtava koje su ustaški zuločinci prikivali na panjeve, živima im spaljivali kožu, bacali ih u kreč…

Pismo Stepincu Nijemci su takođe preveli na njemački jezik i arhivirali ga u ovom dosijeu.

“To je samo dokaz više da je Stepinac bio upoznat o zločinima koje su ustaše na prostoru NDH sprovodile nad Srbima, Јevrejima, Romima i pripadnicima drugih naroda. Ako je tadašnji papa sve to znao, naravno da je znao i kardinal Stepinac”, naglasio je Dimić.

On je ocijenio da bi na Sajmištu u Beogradu trebalo što prije podići Muzej genocida nad Srbima, Јevrejima, Romima i ostalima, počinjenog u vrijeme NDH.

List navodi da je ovaj njemački dosije sastavio komandant njemačke službe bezbjednosti u okupiranom Beogradu koji je bio direktno potčinjen Gestapou, a decenijama se nalazio u fondu Slavka Odića /Bihać, 1916 – Beograd, 2006/ nosioca partizanske spomenice, koji je u posljeratnom periodu službovao u Sekretrijatu unutršnjih poslova, bio generalni konzul u Torontu i publicista.

Dvije godine poslije Odićeve smrti dosije je otkupio Arhiv Vojvodine, ali je stajao u depou, dok nedavno nije dospio u ruke Nebojše Kuzmanovića, koji je prošle godine imenovan za direktora te institucije u Novom Sadu.

Izvor
SRNA
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!