Društvo

Institut: Nema uslova za proglašenje epidemije gripa

Iako je u Republici Srpskoj u ovoj sezoni do sada preminulo 30 pacijenata od teških respiratornih infekcija, zbog čega je zavladao strah među stanovništvom, nadležni kažu da još nema razloga za proglašenje epidemije jer je broj oboljelih, kako smatraju, nizak.

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, istakao je da virus gripa u RS još nema epidemiološki karakter jer je broj prijavljenih pacijenata sa simptomima sličnim ovom oboljenju ispod jedan odsto cijele populacije.

Šeranić kaže da nema djece oboljele od gripa, nego da se radi uglavnom o starijim osobama koje već imaju neko drugo oboljenje, te da Ministarstvo s Institutom za javno zdravstvo RS i zdravstvenim ustanovama redovno prati situaciju.

“Shodno posljednjim informacijama o prijavljenim smrtnim slučajevima od posljedica gripa, važno je navesti da je riječ o virusu H1N1, koji se javljao i u prethodnim sezonama”, izjavio je Šeranić za Srnu.

Kako kaže Šeranić, virus H1N1 dominira ove godine i, nažalost, kod osoba koje već imaju neko oboljenje izaziva veću smrtnost u odnosu na virus tipa B, koji je bio dominantan prošle godine i koji ne izaziva tako teške komplikacije.

Dodao je da zdravstvene ustanove po svojoj procjeni mogu zabraniti ili ograničiti posjete pacijentima, te je podsjetio da preminule osobe nisu bile vakcinisane.

“Do kraja februara se očekuje završetak vrhunca gripa. Nema smisla sada nabavljati vakcine jer su za razvoj imuniteta potrebne dvije do tri sedmice i u tom periodu osoba može da se razboli i ne bismo dobili ništa”, kaže Šeranić.

Institut

Milka Mrđa, portparol Instituta za javno zdravstvo RS, ponovila je juče da zasad ne postoje uslovi za proglašenje epidemije gripa.

“Proglašavanje epidemije zavisi od više faktora, broja oboljelih na određen broj stanovnika u gradu, opštini ili regiji, zatim učestalosti obolijevanja, kliničke slike, broja pozitivnih slučajeva na primarnom i bolničkom nivou, jednostavnije rečeno na osnovu sveobuhvatne procjene epidemiološke situacije”, rekla je Mrđa i dodala da su ranije dali preporuke svim zdravstvenim institucijama o mjerama prevencije kako bi se spriječilo širenje respiratornih infekcija.

Nina Rodić-Vukmir, načelnica Službe za epidemiologiju na Institutu, prije nekoliko dana je rekla da je ukupan broj oboljelih s teškim akutnim respiratornim infekcijama 234.

“Sa simptomima sličnim gripu javilo se 10.980, a to su pacijenti koji se javljaju u domove zdravlja, koji imaju temperaturu i kašalj, ali nisu teški za liječenje u bolnici”, rekla je Rodić-Vukmirova prošle sedmice.

Nedavno je na Institutu za javno zdravstvo rečeno da su prethodne dvije sezone gripa bile blage. Sezone 2015/ 2016. su, kako kažu, imali 22 smrtna slučaja.

UKC RS

U Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) RS kažu da svakodnevno prate broj pacijenata koji se kod njih javlja sa simptomom gripa.

“Svi slučajevi potvrđenog gripa redovno se prijavljuju Institutu za javno zdravstvo RS. Trenutno posjete u najvećoj zdravstvenoj ustanovi nisu zabranjene, a odluku o eventualnoj zabrani posjeta bolesnicima UKC RS donijeće u zavisnosti od epidemiološke situacije”, kažu sa UKC-a RS.

Inspektorat

Dušanka Makivić, portparol Inspektorata RS, ističe da je zakonom predviđeno da zdravstvene ustanove samostalno u skladu s epidemiološkim indikacijama mogu donositi mjere zabrane posjete pacijentima, a prema informacijama kojima raspolažu, u RS nije proglašena epidemija.

Škole

Miroslav Popržen, direktor Aktiva osnovnih škola banjalučke regije, kazao je da zasad nema masovnih oboljenja od gripa i jačih prehlada u školama.

“Sve je to broj koji je ustaljen za ovo doba godine i nema toliko oboljelih da bi se to tretiralo kao epidemija ili pandemija”, istakao je Popržen, te dodao da škole nisu dobile od Instituta nikakve posebne mjere koje bi trebalo da primijene.

Ljuban Bajić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola banjalučke regije i direktor Građevinske škole u Banjaluci, kazao je da u školi u kojoj je direktor nema masovne pojave gripa kod profesora i učenika.

U Zavodu za javno zdravstvo FBiH kažu da se na području ovog dijela BiH i dalje bilježi srednja aktivnost virusa gripa, te da je prijavljen prvi smrtni slučaj, a da je u pitanju pacijent starije životne dobi, kod kojeg je izolovan virus gripa tip A, podtip A (H3).

Kako prenose hrvatski mediji, u Hrvatskoj je dosad u ovoj sezoni od gripa umrlo 55 osoba, dok je u Srbiji broj umrlih od te bolesti dostigao osam.

Izvor
NN / Goran Lajić, Bojana Živanić
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!