Privreda

Zabranjen uvoz mandarina iz Turske zbog pesticida

Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske zabranila je uvoz 5.400 kilograma mandarina porijeklom iz Turske zbog povećanog sadržaja pesticida.

Zabrana je uslijedila nakon redovnog pregleda pošiljke hrane biljnog porijekla pri uvozu, a riječ je o uvozniku sa sjedištem u FBiH, saopšteno je iz Republičke uprave za inspekcijske poslove.

Nadležni inspektor obavio je uzorkovanje za laboratorijsku analizu u Institutu za vode u Bijeljini radi ispitivanja ostataka pesticida.

Na osnovu izvještaja o laboratorijskoj analizi utvrđeno je prisustvo pesticida “fenvalerat” iznad vrijednosti propisanih Pravilnikom o maksimalnim nivoima ostataka pesticida u hrani.

Iz Uprave ističu da je uvoznik zatražio superanalizu koja je obavljena u “SP Laboratoriji” u Bečeju, kojom je potvrđeno povećano prisustvo ostatka pomenutog pesticida, na osnovu čega je naređeno vraćanje sporne pošiljke ili uništavanje pod nadzorom nadležnog federalnog inspektora.

Izvor
SRNA
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!