Banjaluka

Roditelji u Banjaluci na oprezu zbog šarlaha u vrtiću

Higijensko-epidemiološkoj službi Doma zdravlja Banjaluka od početka godine prijavljeno je 27 pacijenata zaraženih šarlahom, a ove sedmice evidentirano je jedno dijete oboljelo od ove infektivne bolesti u jednom banjalučkom vrtiću, što je kod roditelja izazvalo strah i zebnju.

Majka djevojčice koja pohađa ovu privatnu predškolsku ustanovu kaže da ju je uhvatila panika kada je čula da je jedno dijete, koje pohađa istu grupu kao i njena kćerka, oboljelo od šarlaha.

– Iako sam svjesna da se ovo oboljenje danas uspješno liječi antibioticima, ipak me strah jer znam i da su, kada su zarazne bolesti u pitanju, moguće razne komplikacije. Zbog toga sam odlučila da neko vrijeme dijete ne vodim u vrtić, dok se situacija ne smiri – rekla je ova zabrinuta majka.

U banjalučkom Domu zdravlja su potvrdili da je jedno dijete iz privatne predškolske ustanove oboljelo od šarlaha, te dodali da su u toj ustanovi obavili kontrolu.

– U slučaju pojave šarlaha u vrtiću, radnici Higijensko-epidemiološke službe po prijavi izlaze na teren. Sve vrtiće obilazimo redovno jednom mjesečno, a prema indikacijama radimo i vanredne nadzore. Vršimo sanitarno-higijenski nadzor, utvrđujemo brojnost prisutne djece i odsustvo posljednjih dana, te dajemo savjete o dezinfekciji i pranju ruku – istakla je specijalista higijene i zdravstvene ekologije u Higijensko-epidemiološkoj službi Doma zdravlja Mirela Kasabašić.

U Higijensko-epidemiološkoj službi istakli su da je u januaru prijavljeno 13 oboljelih od šarlaha, a od početka februara do petka 14 zaraženih, među kojima su djeca predškolskog i školskog uzrasta.

Načelnica ove službe Mirjana Miljković je pojasnila da je u pitanju bolest uzrokovana infekcijom beta-hemolitičkim streptokokom grupe A koja se najčešće javlja kod djece između druge i desete godine života, uglavnom tokom jeseni i zime.

– Bolest se prenosi kapljičnim putem, dok su drugi oblici prenosa infekcije putem konzumirane hrane ili kontaktom za kontaminiranim predmetima znatno rjeđi. Period od ulaska streptokoka u organizam do početka bolesti kod šarlaha iznosi od tri do pet dana, a u ovoj fazi zaražena osoba je infektivna, ali ne pokazuje simptome bolesti – rekla je Miljkovićeva.

Dodala je da je šarlah takođe praćen stadijumom osipa i perutanja kože.

– Ovu bolest karakteriše pojava povišene temperature, grlobolje i povraćanja. Javlja se i glavobolja, malaksalost, bolovi u stomaku, a nerijetko i bolovi u mišićima i zglobovima – naglasila je Miljkovićeva.

Dodala je da se stadijum perutanja javlja sedam do deset dana nakon nestanka osipa, kada počinje perutanje kože, posebno izraženo u području pazušnih jama, prepona, kao i na dlanovima i tabanima.

– Krajem prve i početkom druge sedmice simptomi bolesti postepeno se povlače, a ukoliko se ne pojave komplikacije, bolest završava potpunim oporavkom – kazala je Miljkovićeva.

Prema njenim riječima, ova zarazna bolest liječi se penicilinskim antibioticima, a u slučaju kontraindikacija za njihovu primjenu sprovodi se terapija drugim antibioticima.

– Uz antibiotsku terapiju skraćeno je trajanje bolesti i infektivnost bolesnika, klinička slika je blaže izražena, a teže forme bolesti i komplikacije su rijetke – kazala je Miljkovićeva i dodala da je osim uzimanja antibiotika neophodno i sprovođenje mjera za snižavanje povišene tjelesne temperature, adekvatan unos tečnosti i mirovanje.

Prevencija

U Domu zdravlja Banjaluka naglasili su da je uz liječenje oboljelih neophodno i sprovođenje drugih mjera za sprečavanje širenja šarlaha.

– To se prvenstveno odnosi na sprovođenje higijenskih mjera, pranje ruku, posebno nakon kijanja, kašljanja ili brisanja nosa, te adekvatno čišćenje svih predmeta s kojima su oboljele osobe dolazile u kontakt – ističu u Domu zdravlja.

Izvor
glassrpske
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Izdvojeno

Close
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!