Privreda

Prvi put nakon sedam godina: BiH popravila kreditni rejting

Međunarodna agencija “Standard i purs” objavila je da kreditni rejting BiH ostaje “B”, ali su u odnosu na prethodnu ocjenu rejtinga izgledi promijenjeni sa stabilnog na pozitivni, što je prvo poboljšanje u izgledima za dugoročni rejting zemlje od 2012. godine.

U obrazloženju za ovaj kreditni rejting navodi se da se ekonomija BiH pokazala otpornijom na političke tenzije nego što se pretpostavljalo, a postoji potencijal za poboljšanje kreditnog rejtinga u budućnosti, saopšteno je iz Centralne banke BiH. 

Potvrda kreditnog rejtinga i njegovi pozitivni izgledi, odražava očekivanja analitičara da će se ekonomska perspektiva BiH poboljšati u odnosu na dosadašnje bazne projekcije ako se u ovoj godini formira vlast i nastavi reformski zamah. 

“U ovom slučaju, očekuje se da će vlasti regulisati status programa s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), što bi ubrzalo reforme i omogućilo pristup izvorima finansiranja za važne infrastukturne projekte”, navodi se u saopštenju. 

U obrazloženju se navodi da je formiranje stabilnih vlasti u BiH, što bi za posljedicu imalo nastavak započetih strukturnih reformi, ključni faktor za nastavak pozitivnog trenda u pogledu dugoročnog rejtinga u narednih godinu dana. 

Od zemalja u okruženju, Albanija i Crna Gora se nalaze jedan nivo iznad trenutnog BiH dugoročnog rejtinga, dok su Sjeverna Makedonija i Srbija u grupi zemalja neinvestabilnog, spekulativnog nivoa. 

Kako se navodi u izvještaju ove agencije, kreditni rejting zemlje je ograničen kompleksnim institucionalnim okvirom u BiH, te dodaje da bi se ukoliko vlasti ne budu formirane, a reformski proces ponovo ne ojača, izgledi ponovo mogli smanjiti s pozitivnih na stabilne. 

(SRNA)

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!