Društvo

Reforma nastavnog plana i programa: Đaci će učiti iz digitalnih udžbenika

Osnovci u Republici Srpskoj uskoro bi nova znanja mogli sticati putem savremenih tehnologija, zahvaljujući reformi nastavnog plana i programa, koja predviđa digitalizaciju dijela sadržaja koji se izučava u školama.

Loading...

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS kažu da će reforma nastavnog plana i programa, kojom je predviđena digitalizacija nastavnog sadržaja, biti realizovana uz pomoć LMS platforme, čija je implementacija pri kraju u okviru portala “e-Obrazovanje”.

“Analize i ankete će pokazati koje udžbenike je neophodno digitalizovati.To će omogućiti lakšu razmjenu i pristup nastavnim sadržajima, kako nastavnicima tako i učenicima. Đaci će sadržaje moći koristiti u e-učionicama dok su u školi, ali i kod kuće na svojim računarima”, pojasnili su u Ministarstvu prosvjete.

Istakli su da je veća primjena informacionih tehnologija s ciljem unapređenja nastave njihov primarni zadatak.

“Planirano je da nastavnici i vannastavno osoblje prođu različite vrste obuke da bi bila podignuta njihova informatička pismenost i bio modernizovan cjelokupan rad škola “, naveli su u resornom ministarstvu.

Naglasili su da je u Srpskoj u posljednjih nekoliko godina urađeno mnogo kada je u pitanju modernizacija nastave i školskih prostorija.

“U okviru projekta “Dositej” sve osnovne škole su opremljene e-učionicama. U 187 osnovnih škola imamo 847 e-učionice, koje su opremljene sa po 25 računara za učenike i jednim laptopom za nastavnike”, rekli su u Ministarstvu prosvjete.

Dodali su da program “Dositej” promoviše interaktivno učenje pomoću informaciono-komunikacionih tehnologija.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović kaže da je modernizacija plana i programa za osnovne škole u Srpskoj posljednji put sprovedena 2014. godine, te da su nedavno uputili dopise školama kojim su zatražili mišljenje o planovima i programima koji se sprovode.

“Nakon četiri godine primjene želimo da vidimo šta nastavnici misle o programima po kojima se izvodi nastava. Nakon što prikupimo informacije iz svih škola, formiraćemo radne grupe sastavljene od stručnjaka da vidimo šta treba mijenjati i u kojim predmetima “, rekao je Damjanović.

Pomoćnica direktora OŠ “Vasa Čubrilović” iz Gradiške Gordana Bajić smatra da će digitalizacija nastavnog sadržaja donijeti mnogo benefita, ističući da je neophodno da nastavnici i đaci prate razvoj tehnike i tehnologije u svijetu.

“Digitalizovani sadržaj bi mogao imati veliki uticaj na kvalitet nastave, učenike i sami ishod učenja. Od decembra prošle godine naša škola je opremljena sa šest e-učionica koje koriste i đaci razredne i predmetne nastave, što je dalo svježinu nastavi. Ipak smatram da je neophodno da zadržimo i tradicionalne metode”, rekla je Bajićeva.

Direktorica OŠ “Petar Kočić” u Prijedoru Gorana Bosančić smatra da bi kombinacija modernih i tradicionalnih metoda u izvođenju nastave dala odlične rezultate.

E-dnevnik

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS istakli su da je elektronski dnevnik u Srpskoj uvela 61 osnovna i dvije srednje škole, te da je njihova implementacija planirana i u preostalim školama u narednom periodu.

“E-dnevnik omogućava ministarstvu, školama i nastavnicima uvid u sve podatke, razmjenu informacija između nastavnika, roditelja i učenika, te automatsko štampanje izvještaja, obrazaca i svjedočanstava”, naveli su u ministarstvu.
 

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!