Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Politika

Višković: Ubice srpske djece moraju da odgovaraju FOTO

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas u Istočnom Sarajevu da institucije Republike Srpske moraju da istraju na tome da zločinci koji su ubijali srpsku djecu u Srpskom Sarajevu moraju da odgovaraju.

“Ne smijemo zaboraviti. Republika Srpska, srpski narod, naša djeca ovo nikada ne smijemo i nećemo dozvoliti da bude zaboravljeno. Tražićemo dok ovdje postoji srpska glava da za te zločine mora da se odgovara”, rekao je Višković prilikom obilježavanja Dana sjećanja na stradalu djecu Srpskog Sarajeva, koje je održano u dvorištu Osnovne škole “Sveti Sava” u Istočnom Novom Sarajevu. 

Thumbnail

Ističući da za više od 450 djece koja su ubijena širom Republike Srpske nema odgovornih, Višković je podsjetio da su istovremeno Srbi optuženi za zločine. 

“Odgovorni moraju izaći pred lice pravde i odgovarati za počinjene zločine. Da ima odgovornosti na drugoj strani sami bi predali te zločince i time bar malo oprali svoju savjest, ukoliko je imaju”, naglasio je Višković. 

Ukazujući da će se pitanjem stradanja srpske djece u posljednjem sukobu u BiH morati da pozabavi i novi Savjet ministara, Višković je poručio da su Srbi za pomirenje i toleranciju, ali počinioci ovakvih zločina moraju da odgovaraju. 

“Srbi nikada nikoga nisu ugrožavali i nećemo to činiti ni u budućnosti, ali ne možemo dozvoliti da se ovakve stvari dešavaju prema našoj djeci i da niko za to ne odgovara”, naglasio je Višković. 

Thumbnail

Dan sjećanja na stradalu djecu Srpskog Sarajeva obilježen je polaganjem cvijeća na spomen-obilježje ubijenoj djeci, služenjem parastosa i istorijskim časom. 

Obilježavanju ovog datuma, osim Viškovića, prisustvovali su poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske, predstavnici Srpske u Parlamentarnoj skupštini BiH, politički i javni zvaničnici Republike Srpske i grada Istočno Sarajevo i njegovih šest opština, đaci, profesori, članovi porodica stradale djece i građani Istočnog Sarajeva. 

Na današnji datum, 11. marta 1995. godine, za vrijeme primirja, snajperskim hicima ubijene su učenice ove škole Nataša Učur i Milica Lalović koje su bezbrižno igrale lastiš ispred svoje zgrade u sarajevskom naselju Grbavica, tada pod srpskom kontrolom. 

Thumbnail

Na spisku Centra za istraživanje ratnih zločina koji, nažalost, još nije konačan za sada se nalazi 118 imena ubijene djece Srpskog Sarajeva, a na prostoru cijele Republike Srpske stradalo ih je 475. 

Do današnjeg dana nema nijednog sudskog epiloga ili podignute optužnice za bilo koje ubijeno dijete u Srpskom Sarajevu. 

Spomen-obilježje djeci sa područja Srpskog Sarajeva ubijenoj od 1992. do 1995. godine otkrili su 13. septembra prošle godine tadašnji predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i Danijela Mrda. 

Na spomeniku su uklesani stihovi pjesnika Gorana Vračara “Sumrak” koji su posvećeni stradaloj djeci. 

Spomenik je podignut na inicijativu Školskog odbora i Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istično Sarajevo s ciljem njegovanja sjećanja na ubijenu djecu u Srpskom Sarajevu.

(SRNA)

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button