Društvo

Od plastičnih flaša napravili izolacione ploče

BIHAĆ – Nizama Husetić i Ajdin Čaušević, učenici iz Velike Kladuše koji pohađaju drugi razred srednje škole “Richmond park college” u Bihaću, osvojili su nedavno prvo mjesto na desetoj “Bosepo olimpijadi” u Sarajevu.

Na ovom zanimljivom takmičenju, koje okuplja učenike velikog broja osnovnih i srednjih škola iz Bosne i Hercegovine, oni su osvojili prvo mjesto u kategoriji projekata iz oblasti energije.

Inače, na ovom natjecanju predstavljeno je ukupno 105 projekata u oblastima proizvodnje i uštede energije, zaštite okoliša i inženjeringa. Učenici kažu kako su na vlastitom projektu, skupa sa svojim nastavnikom fizike, radili punih šest mjeseci i da on, sem uštede u energiji, posjeduje i ekološku dimenziju.

“Zaključili smo da je plastika, a posebno flaše izrađene od nje, među najvećim onečišćivačima okoline. Potom smo došli na ideju da takvu ambalažu topimo na specijalan način i proizvodimo ploče za izolaciju. Njih smo koristili na maketama objekata koje smo pravili i zatim na njima provodili eksperimente. Naša istraživanja su pokazala da su takve ploče izuzetno dobri izolatori i da imaju mnogo bolja svojstva nego, recimo, stiropol”, kaže Husetićeva.

Zahvaljujući ovoj inovaciji dvoje učenika osvojilo je vrijednu stipendiju za nastavak školovanja, kao i plasman na “Genius olimpijadu”, koja se ove godine održava u Njujorku. Inače, radi se o najvećem svjetskom takmičenju srednjoškolaca u naučnim inovacijama. Učenici navode kako trenutno pokušavaju da prikupe novčane donacije koje su im neophodne kako bi otišli i predstavili se na pomenutom natjecanju.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!