Hronika

Papin savjetnik osuđen za seksualno zlostavljanje dječaka

Bivši ministar finansija Vatikana, kardinal Džordž Pel, osuđen je na šest godina zatvora zbog seksualnog zlostavljanja dvojice dječaka koji su prije više od dvije decenije pjevali u crkvenom horu u katedrali u Melburnu.

Džordž Pel (77) će, prema sudskoj odluci, morati da odsluži minimum tri godine i osam mjeseci zatvorske kazne prije nego što bude mogao da podnese zahtjev za uslovno oslobađanje.

Loading...

– Prema mom mišljenju, vaše ponašanje je bilo prožeto zapanjujućom arogancijom – rekao je tokom izricanja presude sudija Piter Kid, prenijela je agencija AP.

Bivši ministar finansija pape Franje osuđen je jednoglasnom odlukom porote u decembru prošle godine zbog seksualnog zlostavljanja tada 13-godišnjih dječaka, što je počinio krajem 90-ih godina nekoliko mjeseci nakon što je postao nadbiskup u Melburnu.

Pel je osuđen za pet seksualnih prestupa i prijetilo mu je do 50 godina zatvora.

Porota je Pela proglasila krivim 11. decembra prošle godine nakon četvoronedeljnog suđenja, ali je presuda objavljena tek 26. februara zbog zabrane medijskog izvještavanja sa suđenja.

Kardinal Pel je proglašen krivim za pet seksualnih prestupa počinjenih nad 13-godišnjim dječacima koji su pjevali u horu katedrale Svetog Patrika u prostorijama crkve prije 22 godine.

Sud je saslušao jednu od žrtava, jer je druga preminula od posljedica predoziranja 2014. godine.

Pel je negirao sve optužbe i tvrdio kako je nevin, a njegovi advokati podnijeli su žalbu na presudu.

Za sada nije jasno da li će žalbu podnijeti i na izrečenu kaznu.

(SRNA)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!