Kultura

Odabrani najbolji dramski tekstovi u okviru projekta Nevid teatra

Dramaturškinja Tanja Šljivar odabrala je tri najbolja dramska teksta pristigla na javni konkurs za originalne dramske tekstove Nevid teatra u okviru projekta “Obrazovanje kroz igru”, koji se provodi kroz zajednički projekat UN-a “Dijalog za budućnost: Promovisanje društvene kohezije i raznolikosti u BiH”.

Kulturne raznolikosti u BiH glavna je tema dramskih tekstova mladih autora i autorki iz Brčkog, Zenice, Gornje Kamenice, Nevesinja, Kiseljaka, Jablanice, Banjaluke, Visokog, Gradiške i Jajca koji su pisali i o problemima obrazovnog sistema i reformi obrazovanja BiH.

Najbolji autorski dramski tekstovi su Sara Velaga (24) iz Jajca sa tekstom “Blago ispod krova”, Nedim Puriš (21) iz Zenice sa tekstom “Domovinom mojom” i Milica Malešević (23) iz Banjaluke sa tekstom “Gdje se sakrila ljepota?”

“Tekstovi troje odabranih autora su se izdvojili kako po inovativnosti forme i jezika i tako i po pristupu temi konkursa. Autorke Velaga i Malešević pokazuju visok stepen razumijevanja forme dramskog teksta pisanog za djecu i dječije pozorište, a autor Puriš je temeljno istražio i raspisao neke od tematskih okosnica konkursa”, izjavila je selektorka Tanja Šljivar, višestruko nagrađivana dramska spisateljica i direktorka Drame Narodnog pozorišta u Beogradu.

Izabrani autori i autorke imaće priliku u sklopu dramaturških radionica u međusobnoj komunikaciji i saradnji i pod mentorstvom Tanje Šljivar od tri teksta kreirati jedan zajednički izvedbeni kolaž koji će dalje služiti kao predložak za interaktivnu – obrazovnu predstavu za djecu uzrasta od tri do 11 godina i koja će biti izvođena u Bugojnu, Doboju, Istočnom Sarajevu, Kiselјaku, Kreševu, Mostaru, Sarajevu, Travniku, Tuzli, Usori i Banjaluci do kraja avgusta 2019. godine.

Dramaturške radionice biće održane od 28. do 30. marta u Banjaluci.

Implementacijom projekta “Obrazovanje kroz igru” Nevid teatar omogućiće djeci i mladima koji su svakodnevno izloženi problemima obrazovanja, etničkim i drugim vidovima segragacije ili diskriminacije u školama da kroz igru i dramsku obrazovnu formu uče i prodube svoja znanja o kulturnim raznolikostima u BiH i važnosti cjeloživotnog učenja, vaspitanja i obrazovanja, te se povežu se sa kolegama i koleginicama iz drugih dijelova Bosne i Hercegovine.

“Obrazovanje kroz igru” Nevid teatra jedan je od 24 odabrana projekta koji se finansira u okviru zajedničkog projekta UN-a “Dijalog za budućnost: Promovisanje društvene kohezije i raznolikosti u BiH”.

Projekat “Obrazovanje kroz igru” sufinansira i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a medijski pokrovitelji su BHRT, Radio M i Nezavisne novine.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!