Društvo

Predškolci u BiH sve neaktivniji i deblji

BANJALUKA, MOSTAR – Sistematski pregledi djece u BiH pred upis u prvi razred osnovne škole godinu za godinom pokazuju da su djeca nedovoljno fizički aktivna, što dovodi do niza problema sa kičmom, a u kombinaciji sa nepravilnom ishranom i do pretilosti, podaci su domova zdravlja širom BiH.

Rada Perić, specijalista pedijatar u Domu zdravlja Bijeljina, kaže da je uočen sve veći broj pretile djece na sistematskim pregledima.

“Brz način života i nepoštovanje redovnih obroka dovode do porasta gojaznosti kod djece svih uzrasta, pa tako i ovog ranog školskog uzrasta. Smatram da školski plan i program nisu prilagođeni pravilnoj ishrani kod djece. Djeca često gladna odlaze u školu pa umjesto da imaju za užinu voćku ili keks, ona u školi jedu u pekari ili nešto od brze hrane”, objasnila je Perićeva.

Dodaje da su česti problemi i sa ravnim stopalima, kao i sa vidom.

“Gubitak vida kod djece je u porastu. Često se susrećemo sa slabovidom ili dalekovidom djecom”, rekla je Perićeva.

Naglašava da je evidentan porast pokvarenih zuba kod djece.

“Stomatolozi u našem domu zdravlja upozoravaju da djeca zbog nezdrave ishrane sve češće imaju izuzetno loše zube”, kazala je Perićeva.

U Domu zdravlja Banjaluka kažu da je sistematski pregled još u toku, ali da su do sada uočeni problemi sa tjelesnom težinom, lošim tjelesnim držanjem, kao i deformitetima grudnog koša.

“Na sistematskom pregledu takođe smo uočili i poremećaje vida, govora, ali i ponašanja kod djece ovoga uzrasta”, rekli su u Domu zdravlja Banjaluka.

U Domu zdravlja Mostar kažu da se ljekari na sistematskim pregledima djece najčešće sreću da problemima vezanim za razvoj lokomotornog sistema.

“Često nalazimo skolioze i kifoze kičme te nešto rjeđe ravna stopala. Ove nepravilnosti najčešće su povezane sa smanjenom tjelesnom aktivnošću i takozvanim sjedelačkim načinom života uz računar, televizor i u školskoj klupi”, kazali su u ovom Domu zdravlja.

Dodaju da su, pored toga, primijetili da ovakav način života dovodi i do gojaznosti.

“Uz ovakav način života javlja se i sve veća pretilost kod djece, a na to dosta utiče i nepravilna ishrana bogata ugljikohidratima. Djeca sve češće pribjegavaju brzoj hrani, picama ili kiflama”, objasnili su u Domu zdravlja Mostar.

Pored ovih problema, doktori u Mostaru često se susreću sa alergijama na kontaktne i inhalacione alergene kod djece.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!