Društvo

Novi uspjeh ljekara: Urađena složena mikrohirurška operacija lica

Specijalisti plastične i rekonstruktivne hirurgije Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske i svjetski poznati stručnjak u toj oblasti Milomir Ninković uradili su danas u Banjaluci složenu mikrohiruršku rekonstruktivnu operaciju prednjeg masiva lica, odnosno nosa i poda usne duplje.

Loading...

Ninković, koji je jedan od najboljih svjetskih plastičnih i rekonstruktivnih hirurga i načelnik Klinike za plastičnu, rekonstruktivnu i hirurgiju ruke i Centra za opekotine bolnice Bogenhauzen u Minhenu, rekao je novinarima da su ljekari danas otklanjali posljedice teške povrede lica pacijenta.

“Radilo se o kompleksnoj povredi lica, na kome su pogođene sve strukture, od kože, mišića i kostiju, do sluznica. Veći zahvat je obavljen ranije u Minhenu, a sada smo radili na finim adaptacijama kako bi lice bilo funkcionalno i estetski prikladno i prihvatljivo”, objasnio je Ninković. 

On je rekao da će uslijediti još nekoliko operacija pacijenta u Minhenu kako bi se došlo do krajnjeg i što boljeg rezultata. 

Ninković kaže da su uslovi za rad ljekara u UKC na svjetskom nivou, te da ima volju da sa njima radi na daljem razvoju plastične i rekonstruktivne hirurgije u Srpskoj. 

“Operisao sam na svim klinikama u svijetu, ali na ovo treba da budete ponosni. Divim se što je ovako mala država mogla da stvori ovakve uslove. Operacione sale su velike, oprema je najmodernija i mislim da se ovdje može raditi na vrhunskom nivou”, ocijenio je Ninković. 

Generalni direktor UKC-a Srpske Vlado Đajić rekao je da je radno-edukativna posjeta Milomira Ninkovića, koji je rođen na Sokocu, od izuzetnog značaja za ustanovu koju vodi. 

“Ninković je izrazio veliku želju da pomaže našim ljekarima u edukativnom smislu, a nadamo se da će i dalje dolaziti i liječiti pacijente u Srpskoj”, rekao je Đajić i dodao da je Ninkovića upoznao sa funkcionisanjem, opremljenošću, uslovima i načinom rada Klinike za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju. 

Milomir Ninković je eminentni stručnjak u plastičnoj hirurgiji. Poznat je po uvođenju niza novih metoda i prvi u svijetu je uradio transplantaciju podlaktica i šaka sa mrtvog donora. Uradio je i prvu rekonstrukciju mišićnog sloja bešike sa mišićem uzetim sa leđa, kao i rekonstrukciju usne uz pomoć slobodnog režnja sa butine. 

Profesor je Medicinskog fakulteta Tehničkog univerziteta u Minhenu. Od 1992. godine radi u Univerzitetskoj bolnici u Insbruku u Austriji, a od 2003. na poziciji načelnika Klinike za plastičnu, rekonstruktivnu i hirurgiju šake i Centra za opekotine u klinici Bogenhausen. 
      
Ninković je u prostorijama banjalučkog Medicinskog fakulteta, čiji je gostujući profesor, danas održao i predavanje za studente, doktorante i specijalizante hirurških grana medicine o temi “Rješavanje problema u plastičnoj hirurgiji kroz inovacije i kreativnost”. 

“Održao sam predavanje s ciljem da mlade motivišem i pokažem im da se medicina razvija svakodnevno. Ako naiđete na problem i definišete ga, možete da tražite rješenje. Uvijek ima boljih rješenja od onih koja su ponuđena u udžbenicima i onih koja nude starije kolege. Dakle, bitna je kreativnost i inovacija”, poručio je Ninković.

(SRNA)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!