Društvo

Trivić: Otvoriti pitanje statusa ćirilice

BANJALUKA – Forum o ćirilici, koji će biti održan 20. marta u Banjaluci, posvećen je zaštiti i afirmaciji ćiriličnog pisma u javnoj upotrebi, izjavila je Srni ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić.

Loading...

“Naša je obaveza i odgovornost da njegujemo naš identitet, da promovišemo ćirilicu u punom kapacitetu i prezentujemo ono po čemu smo prepoznatljivi”, rekla je Trivićeva.

Trivićeva je navela da će forum biti održan s ciljem da se otvori pitanje statusa ćirilice, ali da se čuje mišljenje stručnjaka o mogućim aspektima značajnije promocije i afirmacije ćiriličnog pisma.

Ona je istakla da održavanje ovog skupa ne znači favorizovanje ćirilice u odnosu na latinicu, te da ne marginalizuje upotrebu latiničnog pisma niti ugrožava identitet i prava bilo kojeg naroda u Republici Srpskoj i BiH.

“Ćirilica i srpski jezik predstavljaju temelj našeg kulturnog i nacionalnog identiteta i njihova zaštita je ključna za naš kulturološki opstanak. Stoga je Forum o ćirilici posvećen zaštiti ćirilice sa stanovišta kulturnog nasljeđa”, rekla je Trivićeva.

Trivićeva je navela da je ideja da se da podrška domaćim izdavačima da objavljuju knjige pisane ijekavicom na ćirilici, ali i da se otvore i razmotre drugi potencijalni instrumenti podrške.

Prema njenim rječima, nepostojanje svijesti o njegovanju jezičkog izraza i globalna komunikacija u kojoj jezik podrazumijeva latinični izraz doprinijela je otvaranju ove priče kako da se dodatno osnaži i afirmiše ćirilica u javnoj upotrebi, kao i da se ovo pitanje otvori u javnim ustanovama, školama i medijima.

“Postoje portali na ćiriličnom pismu, softverski programi, aplikacije za čitanje knjiga na ćirilici i da li je onda u kontekstu naprednih tehnologija i savremene komunikacije korištenje latinice zapravo samo izgovor”, uptala je Trivićeva.

Ona je podsjetila da je Forum o ćirilici prvi korak u realizaciji Povelje o srpskom kulturnom prostoru, koja definiše zajedničku politiku djelovanja u oblasti kulture Republike Srpske i Srbije, kao i da se srpski nacionalni identitet mora afirmisati isticanjem pozitivnih vrijednosti srpskog naroda u svim sferama djelovanja.

(SRNA)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!