Društvo

Dijabetičari predali 11.500 potpisa za život s manje boli

SARAJEVO, BANJALUKA – Inicijativa “Za život s manje boli” prikupila je više od 11.500 potpisa podrške i predana je nedavno u Narodnu skupštinu RS i Parlament FBiH.

Loading...

Naime, grupa građana “Libre BiH” odnosno roditelji djece oboljele od dijabetesa tipa 1 i rijetkih oblika dijabetesa, te oboljeli od dijabetesa tipa 1 pokrenuli su inicijativu s ciljem da se osiguravanjem kontinuiranih mjerača glukoze na teret zdravstvenih fondova RS i FBiH popravi kvalitet života oboljelih i njihovih porodica.

U inicijativi se navodi da se u BiH procjenjuje da od dijabetesa boluje 399.000 pacijenata, a da od tog broja njih 35 odsto ima dijabetes tipa 1.

“U RS ima više od 600 oboljele djece, dok ih u FBiH ima više od 900. Svakih osam sekundi u svijetu neko umre zbog dijabetesa i komplikacija”, navodi se u inicijativi.

Jelena Škrbić-Radić, koordinator inicijative “Za život s manje boli” i pokretač peticije, naglasila je da je prikupljeno više od 11.500 potpisa podrške, te da su oboljeli od dijabetesa tipa 1 i rijetkih oblika dijabetesa prvi put na prostoru cijele BiH, svjesni svih prepreka zbog samog uređenja države, krenuli u borbu za ostvarivanje svojih prava.

“Podršku inicijativi pružilo je čak 25 udruženja dijabetičara iz BiH, struka i javnost, no uspjeh inicijative najviše će zavisiti od dobre volje zastupnika u Narodnoj skupštini RS i Parlamentu FBiH”, istakla je Škrbić-Radićeva. Kaže da mnoge evropske zemlje, a odnedavno i Hrvatska i Crna Gora su osigurale oboljelim od dijabetesa tipa 1 i rijetkih oblika dijabetesa kontinuirane mjerače glukoze.

“S obzirom na to da korištenje ove nove tehnologije neće zdravstvenim sistemima donijeti finansijske gubitke, već, naprotiv, finansijsku korist zahvaljujući enormnim uštedama na izbjegavanju liječenja komplikacija loše regulisanog dijabetesa, očekujemo da će predstavnici vlasti u što kraćem roku podržati inicijativu  i oboljelima od dijabetesa tipa 1 omogućiti život s manje boli”, kaže Škrbić-Radićeva.

Napomenula je da mjerenjem glukoze (šećera) pomoću trakica oboljela osoba od Dm tipa 1 mora da primi najčešće 15 uboda dnevno, a kada je u nekom infektu taj broj je mnogo veći, pa zna preći i 25 uboda.

U Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH kažu kada je u pitanju obezbjeđivanje libre senzora za bezbolno mjerenje šećera za djecu oboljelu od dijabetesa, kao što je navedeno u jednom od izjašnjenja Vlade FBiH i zastupnika proizvođača “Free Style Libre” senzora u BiH, senzor se još ne nalazi na našem tržištu.

“Zastupnik planira polovinom 2019. godine pokrenuti aktivnosti za upis medicinskog sredstva (senzora) u Registar medicinskih sredstava Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, a u skladu sa Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima i podzakonsikm aktima”, kažu u Zavodu.

Nakon sprovedenih aktivnosti i upisa senzora kao medicinskog sredstva u Registar medicinskih sredstava koja imaju dozvolu za promet u BiH, kako kažu u Zavodu, oni će imati mogućnosti da naprave procjenu potreba za libre senzorima za djecu oboljelu od dijabetesa, kao i potrebnim dodatnim finansijskim sredstvima koja je neophodno obezbijediti iz drugih izvora za ovu namjenu.

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS podsjećaju da se čitav zdravstveni sistem u RS finansira od doprinosa za zdravstveno osiguranje, te da bi se dodatnim izvorima finansiranja povećale mogućnosti za uvođenje pomenutog ili sličnih uređaja.

“Napominjemo da ovo medicinsko sredstvo ne finansiraju ni zdravstvena osiguranja pojedinih razvijenijih zemlja, čiji fondovi imaju znatno veće budžete na raspolaganju u odnosu na budžet FZO RS”, rekli su u Fondu i dodali da su oboljeli od dijabetesa u RS među kategorijama osiguranika kojima su obezbijeđena najšira prava iz zdravstvenog osiguranja.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!