Magazin

EU giganti unapređuju baterije za automobile

BERLIN – Nekoliko velikih evropskih kompanija i naučnih laboratorija najavljuje da će 2020. godine formirati takozvanu Evropsku uniju za bateriju (EBU).

Predvodnici te ideje su njemački Folksvagen (VW) i švedski proizvo]ač baterija za električna vozila Nortvolt (Northvolt).

Oni su udružili snage na istraživanju baterija za električne automobile, prenosi agencija Rojters.

Zadatak EBU biće da sakuplja znanja o proizvodnji baterija za e-vozila, ali i da se bavi istraživanjem sirovina, tehnologije ćelija, ali i recikliranjem polovnih baterija, navodi se u saopštenju VW-a.

“Svi partneri će povećati svoja ulaganja kao rezultat planiranih dodatnih istraživačkih aktivnosti”, saopštio je Folksvagen, dodajući da bi mogla biti tražena i finansijska sredstva od njemačkog ministarstva ekonomije.

Njemačka je osigurala milijardu evra podrške za proizvodnju baterijskih ćelija za električne automobile, a zahtjev za dobijanje sredstava iz tog programa već je podnijelo više od 30 kompanija, uključujući proizvodjače automobila i njihove dobavljače, proizvodjače baterija, hemijske kompanije, proizvodjače sirovina i kompanije u sektoru recikliranja, te istraživačke institute.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!