Društvo

OD HILJADARKE OSTALO OBEĆANJE Kada će plate u Srpskoj biti povećane

Odmah poslije izbora razmotrićemo mogućnost da prosječna plata u Republici Srpskoj bude 1.000 KM, obećali su predstavnici vlasti u prošloj izbornoj kampanji, ali nekoliko mjeseci poslije o tome malo ko priča u javnosti.

Srpskainfo je pitala predstavnike poslodavaca i sindikata da li se zaista sa predstavnicima Vlade RS razgovara o ovome i da li je moguće da prosječna radnička plata poraste.

– Ima nekih razgovora i najava, ali još ništa konkretno – kaže Dragutin Škrebić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS.

On tvrdi da je moguće da prosječna plata bude 1.000 KM, i to na dva „vrlo efikasna“ načina. Prvi je, kako kaže, da svi počnu da isplaćuju legalno plate, odnosno da se zaustavi isplata dijela plata na crno.

– Time bi se već dosta primakli željenoj cifri. Odgovorno tvrdim da su plate kod pojedinih veće nego što su zvanično prikazane – smatra Škrebić i dodaje da je to zadatak kontrolnih organa u čijoj nadležnosti je borba protiv sive ekonomije.

Drugi korak je, po njegovom mišljenu, smanjenje stope doprinosa kako bi poslodavci imali prostora da povećaju neto zarade radnika.

– Siguran sam da je sve ovo moguće. Samo treba raditi na tome, a ne samo pričati priče – ističe Škrebić.

Istovremeno, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS smatra da bi povećanje plata budžetskih korisnika, o čemu postoje najave, moglo dovesti do novih problema.

– Bojim se da u tom slučaju neće moći doći do smanjenja doprinosa, što će sigurno privredu dovesti u još težu situaciju nego sada. Ovih dana Unija će uputiti zahtjev Vladi za konstruktivan sastanak da vidimo šta je urađeno nakon poptisivanja Memoranduma, šta treba da uradimo i jesmo li spremni da provedemo ono što smo dogovorili – najavljuje Škrebić.

Tane Peulić, predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva RS, ne vjeruje da će radnici u privredi u skorije vrijeme imati prosječnu platu od 1.000 KM.

– Kada je prošle godine i rečeno da je to namjera za ovu godinu, tada sam izjavio da je to trenutno nemoguće u privredi jer znamo da se na teške jade došlo do zagarantovane plate od 450 maraka – navodi Peulić.

On ističe podatak da oko 35 odsto zaposlenih radnika u privredi prima minimalnu platu od 450 maraka i da oko 90 odsto zaposlenih u privredi ne može da dostigne ni 800 KM.

– Inače se često sukobljavamo oko toga šta predstavlja prosječnu platu u realnom sektoru. Mi tvrdimo da se iz tog prosjeka moraju izuzeti zarade menadžera, koji imaju i po 4.000 KM primanja – dodaje Peulić.

Prosječna plata poslije oporezivanja isplaćena u januaru u Republici Srpskoj iznosi 887 maraka. Plate su za tridesetak maraka u prosjeku bile niže do septembra od kada je Vlada RS povećala neoporezivi dio dohotka i dogovorila s poslodavcima da taj dio isplaćuju radnicima.

Tada su predstavnici vlasti saopštili da je cilj da ove godine prosječne plate u Srpskoj budu 1.000 maraka, te da je to jedna od mjera da se zaustavi odlazak ljudi u inostranstvo.

Poslodavci za regres, ali neoporezovan

Dok radnici u Srpskoj očekuju veće plate, istovremeno traju pregovori socijalnih partnera oko utvrđivanja novog opšteg kolektivnog ugovora. Neke odredbe su usaglašane, a oko nekih i dalje traju pregovori.

– Grdno se varaju svi oni koji misle da ćemo potpisati opšti kolektivni ugovor koji se neće razlikovati od prethodnog. Ne možemo zbog regresa dovesti u pitanje poslovanje neke firme. Jesmo za regres, ali pod uslovom da bude neoporezovan. Ako na njega plaćamo poreze i doprinose, onda postavljamo pitanje čemu služi. Onda je to plata, a ne regres – kaže Škrebić.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!