Privreda

Škrebić: Razmjena iskustva o zaustavljanju ekonomskih migracija

Predsjedavajući Ekonomsko-socijalnog savjeta Republike Srpske Dragutin Škrebić naglasio je danas u Beogradu značaj razmjene iskustva sa kolegama iz Srbije i Grčke u sprečavanju ekonomskih migracija.

On je rekao da su ekonomske migracije, odnosno odlazak mladih ka razvijenim zapadnim državama veliki problem i za Republiku Srpsku.

Loading...

– S obzirom na to da je BiH izuzetno složena država, tu, osim ekonomske migracije, ima i političke i bezbjednosne migracije, a poslije četiri godine rata ljude je strah i za sopstvenu i za bezbjednost djece… A, ima i poprilično političke migracije – naveo je Škrebić.

On je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, zajedno sa predstavnicima Socijalno-ekonomskog saveta Srbije i Ekonomskog i socijalnog savjeta Grčke, rekao i da će, prema procjenama, u narednom periodu u Srpskoj 50.000 radnika otići u penziju.

Prema njegovim riječima, pitanje je ko će doći na njihovo mjesto i da li postoji kvalifikovana radna snaga da ih zamijeni.

– Drugo pitanje je ko će obezbijediti penzije. Trebalo bi proširiti postojeća radna mjesta za još toliko – dodao je Škrebić.

On je napomenuo i da su ekonomske migracije ozbiljan problem koji očekuje Republiku Srpsku i dodao da se taj problem “nikada ne može riješiti u potpunosti, ali se može usporiti”.

Škrebić, koji će kasnije danas učestvovati u radu zajedničke sjednice socijalno-ekonomskih savjeta Republike Srpske, Srbije i Grčke, naglasio je značaj saradnje i u vezi sa kolektivnim pregovaranjem.

– Mi Srbiju smatramo maticom i moramo imati i zajedničke nacionalne strategije – rekao je on i istakao da to podrazumijeva korištenje prirodnih bogatstava i međusobno investiranje i zajedničko osvajanje novih tržišta.

Škrebić je ukazao i da je Grčka prijateljska zemlja, te izrazio spremnost Ekonomsko-socijalnog savjeta Republike Srpske za saradnju sa grčkim kolegama.

Potpredsjednik Ekonomskog i socijalnog savjeta Grčke Georgios Karanikas rekao je da se i njegova država suočava sa ekonomskim migracija, posebno mladih i izrazio je spremnost da sa kolegama razmijeni iskustava u zaustavljanju tog trenda.

Predsednik UGS “Nezavisnost” Zoran Stojiljković naglasio je da je problem ekonomskih migracija izražen u svim zemljama bivše Јugoslavije, sa izuzetkom Slovenije, dodavši da “u ovim uslovima i sa ovim zaradama niko ko može da ode neće ostati”.

On je istakao da je i zato važna razmjena iskustava sa kolegama iz Grčke i Republike Srpske.

(SRNA)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!