Društvo

Zbog migranata će protestovati u Sarajevu

VELIKA KLADUŠA – Zbog migrantske krize, koja već duže od godinu dana potresa Veliku Kladušu, građani tog grada će održati javni protest pred zgradom Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu.

Loading...

Ovakvu odluku donio je Krizni štab za migrantsku krizu u ovoj općini, koji čine predstavnici lokalnih vlasti i drugih institucija koje su zadužene za ovu problematiku. Istaknuto je kako je prvobitno planirano da protesti budu održani u Velikoj Kladuši, ali da je naposlijetku odlučeno da to ipak bude u Sarajevu, dok će datum održavanja biti naknadno utvrđen.

Prema riječima Elvire Abdić-Jelenović, članice Kriznog štaba, na ovakav korak su se odlučili zbog ignorantskog odnosa državnih vlasti i institucija.

“Država je više puta pozivana da ovom problemu priđe ozbiljnije, međutim ne samo da je izostao odgovor, već su ignorisane lokalna vlast i njene odluke po pitanju migranata, kao i volja građana Velike Kladuše. Tome u prilog govori činjenica da je u područnoj školi u Šiljkovači organizirana nastava za djecu iz migrantske populacije, a da o tome lokalna vlast i građani nisu ni pitani ni obaviješteni”, kazala je Abdić-Jelenovićeva.

Prema njenim riječima, očigledno je da je Bosna i Hercegovina pristala da bude centar za migrante, iako ta odluka nije zvanična niti objavljena u službenim dokumentima. Inače, lokalne vlasti u ovoj zapadnokrajiškoj općini su u nekoliko navrata tražile zatvaranje prihvatnih centara za migrante i njihovo izmještanje u druge sredine. Prema posljednjim procjenama, u Velikoj Kladuši trenutno boravi oko hiljadu stranih državljana.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!