Svijet

Tramp uložio drugi veto

Donald Tramp (Foto: @Newsweek) - Foto: Twitter

Donald Tramp (Foto: @Newsweek)Foto: Twitter

Loading...

To je drugi put da je Tramp upotrijebio svoje pravo veta. Takav potez se očekivao, a rezolucija nema dovoljnu podršku u Kongresu da bi veto bio zaobiđen.

Donesena rezolucija Kongresa se zasnivala na do sada nekorišćenoj Rezoluciji o ratnim ovlašćenjima iz 1973, namijenjenoj ograničenju ovlašćenja predsjednika SAD da vodi ratove u inostranstvu bez saglasnosti Kongresa.

Usvajanjem rezolucije o Јemenu, Kongres je pokazao volju da ponovo uspostavi ovlašćenja u odlukama o učešću u ratovima, nakon što o tom pitanju decenijama nije pravio probleme predsjednicima iz obje stranke.

Tramp je u obrazloženju veta, rezoluciju nazvao “nepotrebnim, opasnim pokušajem slabljenja njegovih ustavnih ovlašćenja” i rekao da ona ugrožava živote američkih građana i vojnika. Kongresmeni su sve zabrinutiji zbog Trampovih bliskih odnosa sa Saudijskom Arabijom usljed pokušaja da dodatno izoluje Iran.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!