Magazin

Izloženo izgubljeno blago ruskih aristokrata

Hiljade komada stilski izrađenih figura od srebra, koje je ruska artistokratska porodica sakrila od boljševika, prvi put je izloženo javnosti u Sankt Peterburgu, nakon što su blago pronašli građevinski radnici.

Više od 2.000 predmeta od srebra koje su izradili najbolji ruski juveliri i čija se vrijednost procjenjuje na više od dva miliona dolara prikazano je u palati “Carsko selo”, jednoj od bivših carskih rezidencija, koja je pretvorena u muzej.

Pronađeni predmeti od srebra, koji uključuju komplet za čaj, ukrasne figure, poslužavnike i stoni pribor, nekada su pripadali aristokratskoj porodici Nariškin, jednoj od najbogatijih u zemlji, čiji su članovi pobjegli iz zemlje nakon Oktobarske revolucije 1917. godine.

Više od 100 godina srebro je bilo sakriveno u kući u Sankt Peterburgu, koja je nekada pripadala ovoj porodici.

“Otkrića ove vrste su zaista rijetka. Bogatstvo koje je pripadalo jednoj porodici i koje je tako dobro očuvano do sada nije pronađeno. Ovo je jedinstveno”, rekla je Olga Taratjanova, direktor muzeja “Carsko selo”, prenosi AFP.

Sakrivena kolekcija otkrivena je slučajno 2012. godine tokom građevinskih radova na kući u centru grada. Radnici su probili zid od cigala i pronašli tajnu sobu koja je bila puna dragocjenosti.

Lokalni mediji javili su da su radnici pokušali da ukradu srebro, ali su uhvaćeni na djelu.

Prošle godine, ruska država je predala cjelokupno srebro muzeju.

Kolekcija je skoro u savršenom stanju jer je pažljivo ostavljena umotana u novinski papir i maramice natopljene sirćetnom kiselinom.

“U to vrijeme, ovo su bili predmeti iz svakodnevne upotrebe jedne od najbogatijih porodica Rusije”, rekla je Taratjanova i dodala da su predmeti od srebra od “velike umjetničke vrijednosti”, posebno set za čaj, koji su izradili carski juveliri.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!