Društvo

EU SE UKLJUČUJE U SLUČAJ “DRAGIČEVIĆ” I “MEMIĆ” Suzana i Muriz upozorili Hana na korupciju u pravosuđu

Komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han sastao se danas s majkom Davida Dragičevića, Suzanom Radanović, i ocem Dženana Memića, Murizom Memićem.

Loading...

Razgovor je održan danas u podne u prostorijama Delegacije Evropske unije u Sarajevu, a između ostalog bilo je i riječi o vođenju istraga u slučajevima stradanja dvojice mladića.

– Komesar Han je dobro upoznat sa oba slučaja. Mi smo upozorili na korupciju u pravosuđu, govorili smo da se VSTV ili ukine ili reformira. Uskoro stiže nezavisni istražilac iz EU koji će ispitati rad pravosuđa u BiH. Gospodin Tegeltija nije nezavisan, njega je postavila politika i kontroliše ga. Sad vrše pritisak na Ustavni sud, imam informacije – kazao je Muriz Memić.

Dodao je Memić i da Evropska unija zna šta se ovdje dešava.

Suzana Radanović kazala je da od EU očekuje mnogo i da se nada kako će pomoći da se riješe slučajevi Davida Dragičevića i Dženana Memića.

– Vjerujem nakon ovog sastanka da će biti bolje. Molila sam da se slučaj mog sina prebaci na Tužilaštvo BiH. Dolazi tajni istražioci koji će da naprave istragu o istrazi i da utvrde sve propuste u slučaju mog sina. Dali su nam vjetar u leđa, upoznati su sa svim. I očekujemo mnogo. Oni se direktno ne mogu miješati ali postoje kanali kako mogu uticati – pojasnila je Suzana.

Han je istakao da će istragu voditi eksperti.

– Eksperti će voditi istragu o ovim slučajevima. Ekspert za pravosuđe i funkcionisanje pravosuđa. Na osnovu njegove ocjene i ocjene kolega očekujemo izvještaj koji će navesti konkretne mjere koje treba preduzeti. Ova dva slučaja su prilika da se kroz konkretne slučajeve utvrde propusti u pravosuđu – rekao je Han na konferenciji za medije.

(Radiosarajevo)

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!