Društvo

Šeranić: Cilj uspostavljanje finansijski održivog zdravstvenog sistema

BANJALUKA – Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske je u stotinu dana mandata novog saziva Vlade, između ostalog, pripremilo Akcioni plan za osiguranje održivosti zdravstvenog sistema čija će realizacija biti prioritet i u ovoj godini, rekao je Srni resorni ministar Alen Šeranić.

Loading...

On je naglasio da je cilj ovog prilično obimnog plana definisanog do 2022. godine uspostavljanje finansijski održivog zdravstvenog sistema, koji efikasnijim pružanjem zdravstvene zaštite poboljšava zdravlje stanovništva i omogućava bolju radnu produktivnost.

Šeranić je rekao da Akcioni plan za osiguranje održivosti zdravstvenog sistema Republike Srpske ima šest prioritetnih mjera i jasnu strukturu dugovanja ustanova i modele njihovog izmirenja, budući da, kako je naveo, dugovanja zahtijevaju različite načine rješavanja.

“Sljedeće pitanje je finansijska održivost i normalno poslovanje zdravstvenih ustanova, što će u pojedinim slučajevima podrazumijevati i reorganizaciju. To sa aspekta organizacije bolničkog sektora podrazumijeva planiranje plana mreže, koji podrazumijeva kakve će usluge bolnica da pruža, a ne gdje će se objekat nalaziti”, naveo je Šeranić.

On je istakao i da su sa direktorom “Elektroprivrede Republike Srpske” počeli razgovori o tome da bolnice u Srpskoj ne plaćaju industrijsku cijenu struje, te da treba definisati kako to urediti.

Šeranić je rekao da će Akcioni plan biti realizovan ne samo u okviru timova u Ministarstvu, već i sa partnerima poput Poreske uprave Republike Srpske, lokalnih zajednica, Fonda zdravstvenog osiguranja, jer stabilizacija zdravstva nije samo pitanje unutar tog sistema.

“Imali smo niz razgovora sa direktorima zdravstvenih ustanova, Poreske uprave, sa Ministarstvom finansija Republike Srpske, Ministarstvom uprave i lokalne samouprave”, naveo je Šeranić.

On je napomenuo da je do sada definisano ono što je prioritetno i naslonjeno na Program ekonomskih reformi, te dodao da će Ministarstvo kojim rukovodi odluke uvijek zasnivati na dobrim analizama.

“Prepoznali smo probleme koje Ministarstvo hće da rješava sa svim partnerskim organizacijama. Nažalost, neki od problema ne mogu se riješiti u dan ili dva, potrebno je vrijeme. Sve što budemo projektovali u narednom periodu gledaćemo da potkrijepimo adekvatnim dokazima da bismo donijeli što bolju odluku”, rekao je Šeranić.

(SRNA)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!