Društvo

Deficitarna zanimanja donose najviše šansi za posao

BANJALUKA – Trogodišnja zanimanja i nekoliko četvorogodišnjih, poput vozača, IT tehničara i tehničara CNC mašina, zidara i armirača, trebalo bi da upisuju učenici kako bi nakon srednje škole imali više šansi za pronalazak posla.

Loading...

Smatraju ovo direktori srednjih škola u RS, komentarišući radni materijal prednacrta pravilnika o planu upisa učenika u prvi razred srednjih škola, koji je Ministarstvo prosvjete i kulture RS objavilo na svom sajtu.

Predsjednici aktiva direktora srednjih škola naglašavaju da privrednici moraju više pružiti kako bi učenici upisivali ova zanimanja i kasnije pronašli posao.

Ljuban Bajić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola banjalučke regije, kaže da bi prilikom upisa u prvi razred trebalo dati prednost deficitarnim zanimanjima.

“Budući srednjoškolci trebalo bi da upisuju deficitarna zanimanja, poput zidara i armirača. Sve stručne škole u RS imaće određen broj deficitarnih zanimanja, ali vidjećemo kakav će biti odziv učenika i sve je upitno”, kaže Bajić.

Spasoje Vasiljević, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola regije Doboj, kaže da se generalno broj učenika smanjio u RS.

“Što se tiče regije Doboj, broj učenika srednjih škola ove školske godine je manji za 30 učenika u odnosu na godinu prije”, ističe Vasiljević.

Dodaje da je cilj da se učenici većim dijelom kanališu u odgovarajuća zanimanja.

“Mi smo u regiji Doboja pokušali da učešće trećeg stepena bude na nekom nivou od 20 odsto, koliko je i Vlada RS sugerisala, pa se nadam da će novim planom upisa biti ispoštovan taj procenat. Mi smo od svih udruženja preduzetnika dobili zahtjeve i škole su se u regiji Doboj maksimalno potrudile da izađu u susret tim zahtjevima”, pojašnjava Vasiljević.

Naglašava da su se prilikom planiranja upisa tih zanimanja koje traže poslodavci rukovodili da od njih traže odgovarajuće ugovorne memorandume o saradnji kako bi na neki način osigurali realizaciju praktične nastave u tim preduzećima.

Javni konkurs za upis učenika u prvi razred srednje škole se obično raspisuje u maju.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!