Društvo

I beba od tri dana našla utočište u domu za djecu bez roditelja

BANJALUKA, TUZLA – U domove za djecu bez roditelja u BiH često budu smještene i bebe od svega nekoliko dana ili mjeseci, a direktori ovih ustanova kažu da je briga za novorođenčad dosta zahtjevnija od brige za starije štićenike, ali da imaju edukovan i stručan kadar koji o njima brine 24 sata.

Loading...

U Domu za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja “Rada Vranješević” u Banjaluci kažu da trenutno imaju četiri bebe do tri godine, te da najmlađa ima osam mjeseci.

“Naravno, brinuti o bebama, posebno kada su u pitanju novorođenčad, velika je odgovornost, ali o njima brinu četiri medicinske sestre, koje rade u četvorobrigadnom sistemu, odnosno bebe su pod nadzorom 24 sata dnevno”, ispričao je Vladimir Kajkut, direktor Doma “Rada Vranješević”.

Dodao je da imaju i medicinsku sestru koja mališane odvodi na ljekarske preglede i kontrole.

“Teško jeste, ali godinama vodimo brigu u domu o najmlađoj populaciji i već imamo uhodan sistem zdravstvene njege, tako da nemamo nekih problema jer sestre imaju iskustva u svom poslu”, kazao je Kajkut za “Nezavisne”.

Prema njegovim riječima, jedini problem koji povremeno imaju jeste taj da im nestane higijenskog pribora, ali od resornog ministarstva dobiju sredstva, ali i kroz određene donacije, pa uspijevaju da sve obezbijede za bebe.

“Nekada smo imali situacija da beba u dom bude smještena i nekoliko dana nakon poroda. Zakon o socijalnoj zaštiti RS predviđa da bebe do tri godine mogu privremeno da budu smještene u instituciji i na neki period do tri mjeseca, a u tom periodu Centar za socijalni rad traži neki oblik zaštite poput usvajanja ili hraniteljske porodice”, objasnio je Kajkut.

Dodaje da se ipak dešava da bebe ostanu i duže, ali da bez obzira na sve, oni bebama pružaju zaštitu i zdravstvenu njegu i brigu.

Amir Muharemović, direktor Doma za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli, kaže da najmlađa beba koja trenutno u njihovom domu boravi ima nepunih mjesec dana, te da je najmlađa beba koja je bila smještena u dom dovedena treći dan nakon rođenja.

Prema njegovim riječima, beba od rođenja do godinu dana ukupno ima šest.

“Zatim, imamo četiri štićenika uzrasta od jedne godine do tri i sedam od tri do šest godina”, kazao je Muharemović.

Muharemović kaže da su novorođenčad koja dolaze u dom uglavnom djeca roditelja koji imaju psihičkih problema ili djeca koja su zbog zdravstvenih razloga ostavljena od strane roditelja jer je zahtjevnije brinuti o njima.

“Imamo djece koja imaju problem sa srcem, plućima ili imaju neki urođeni zdravstveni problem poput hepatitisa i slično, tako da je sve teža kategorija djece s kojima se radi”, pojasnio je Muharemović.

Muharemović kaže da se broj beba u domu ipak smanjuje jer su u toku transformacije ove ustanove i trenutno djeca vrlo malo vremena provode u domu i više idu na usvajanja.

U Javnoj ustanovi “Dom – porodica” iz Zenice kažu da u domu imaju smještene tri bebe do godinu dana, najmlađa beba ima tri i po mjeseca, a dvije bebe imaju po osam mjeseci.

“U posljednje vrijeme ne dešava se često da u dom budu smještene bebe. Prije nekih četiri ili pet godina bilo je mnogo više beba štićenika, ali posljednjih godina ih je manje. Imamo i drugu vrstu usluga, odnosno imamo smještaj za majke sa babama. Trenutno imamo jednu majku sa bebom”, rekli su u ovom domu.

Dodali su da je prije 15 dana u domu bilo smješteno pet majki sa bebama.

U Dječjem domu u Mostaru kažu da nemaju beba štićenika, jer se kod njih ne smještaju novorođenčad, a da trenutno u domu imaju 34 štićenika.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!