Politika

SDA traži od Srpske da povuče odlikovanje dodijeljeno Karadžiću

SARAJEVO – Glavni odbor SDA u zaključcima sa današnje sjednice u Sarajevu zahtijeva “od vlasti u Republici Srpskoj da povuku odlikovanje dodijeljeno Radovanu Karadžiću” i izmjenu imena Studentskog doma na Palama nazvanog po prvom predsjedniku Republike Srpske, te pozdravlja odluku Ustavnog suda BiH da proglasi neustavnim obilježavanja 9. januara.

Loading...

Glavni odbor SDA u zaključcima svojio je danas zaključke u kojima se naglašava da pravosnažna presuda Radovanu Karadžiću ima “istorijski i pravni značaj”.

Jednim od zaključaka pozdravlja se odluka Ustavnog suda BiH da proglasi neustavnim obilježavanje 9. januara kao Dana Republike, te ističe kako je “obaveza vlasti Republike Srpske da poštuju Ustav BiH, provode odluke Ustavnog suda, te poštuju međunarodne i evropsku konvenciju”.

SDA zahtijeva u zaključcima da Tužilaštvo BiH dovede do kraja istragu i pokrene krivične postupke protiv organizatora okupljanja pripadnika Ravnogorskog pokreta u Višegradu, te pokretanje postupka zabrane ovakvih i sličnih okupljanja, kao i zabranu djelovanja pokreta u BiH, koje, kako navode, “predstavlja stalnu prijetnju miru i stabilnosti”.

Glavni odbor SDA osuđuje, kako ističu, “učestale fizičke i verbalne napade na povratnike u Republiku Srpsku, kao i prijetnje koje im se upućuju, te poziva nadležne organe da hitno procesuiraju i sankcionišu počinioci ovih napada”.

Iako ne navode konkretne primjere napada i prijetnji, u SDS smatraju da vlasti u Srpskoj moraju da preduzmu konkretne mjere koje će doprinijeti suzbijanju nacionalne mržnje.

Ova stranka je izrazila “zabrinutost” zbog informacija da pripadnici Bezbjednosno-obavještajne agencije Hrvatske vrbuju državljane BiH s ciljem, kako u ovom zaključku Glavnog odbora obrazlažu, “da se u pojedine džemate pokušaju podmetnuti dokazi o navodnim terorističkim aktivnostima i time kreira lažna slika o postojanju naoružane ekstremističke mreže u BiH da bi se lakše ostvarivali politički ciljevi usmjereni protiv BiH i Bošnjaka”.

SDA traži od policijsko-bezbjednosnih agencija u BiH da o ovom pitanju preduzmu hitne mjere iz svoje nadležnosti, a od pravosudnih institucija da preduzmu neophodne radnje da se slučaj rasvijetlio i odgovorni sankcionisali, a ne da dođe do zataškavanja ovog slučaja.

Glavni odbor SDA dao je punu podršku pregovaračkom tima SDA na čelu sa predsjednikom Bakirom Izetbegovićem u implementaciji izbornih rezultata, kao i “politički zrelu i odgovornu odluku Demokratske fronte da učestvuje u pregovorima o formiranju vlasti i preuzme dio odgovornosti za procese koji slijede”.

Pozdravljena je Izjavu koju je predsjednik SDA Bakir Izetbegović usaglasio sa predsjednicima SNSD-a i Miloradom Dodikom i HDZ-a BiH Draganom Čovićem, kao principe djelovanja parlamentarnih većina i izvršne vlasti u tekućem mandatu, a najoštrija osuda upućena je pokušajima “oživljavanja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne”.

“To predstavlja kontinuitet djelovanja s ciljem ponovnog uspostavljanja paradržavne tvorevine koja je proizvela udruženi zločinački poduhvat osuđen od Haškog tribunala. Poručujemo da nikada neće uspjeti nikakvi pokušaji dalje teritorijalne i etničke podjele BiH”, navodi se u zaključku Glavnog odbora SDA.

(SRNA)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!