Politika

Karadžiću ostaje samo zahtjev za reviziju postupka

BEOGRAD – Odbrana Radovana Karadžića sada može samo podnijeti zahtjev za reviziju postupka, nakon što je prvom predsjedniku Republike Srpske onemogućeno da ospori kaznu doživotnog zatvora, kaže njegov pravni savjetnik Marko Sladojević.

“Činjenično stanje ili Karadžićeva odgovornost nisu promijenjeni u presudi, ali mu je pooštrena kazna. To nije u saglasnosti”, rekao je Sladojević za “Večernje novosti”, nakon odluke suda u Hagu da neće razmatrati mogućnost da Karadžiću bude preinačena doživotna kazna zatvora.

Advokat Sladojević navodi da trojica sudija koji su Karadžiću izrekli doživotnu kaznu zatvora nisu obrazložili svoju odluku, a rukovodili su se presedanima u Hagu, poput onog na suđenju nekadašnjem komandantu Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS Stanislavu Galiću.

General Galić se prije 13 godina našao u istoj situaciji kao sada Karadžić, budući da je 2003. godine prvostepeno osuđen na 20 godina, ali mu je Žalbeno vijeće tri godine kasnije preinačilo kaznu u doživotnu, koju izdržava u Njemačkoj, napominju “Večernje novosti”.

“Visina kazne ne bi trebalo da bude integralni dio presude, ali to nije precizno definisano u međunarodnom pravu. Sud nam je odbio mogućnost za žalbu i sad nam ostaje samo revizija postupka”, rekao je Sladojević.

Advokat Zoran Živanović, koji je zastupao nekoliko Srba u Hagu, navodi da je žalba na visinu kazne u ovom sudu dozvoljena samo kada je riječ o prvostepenoj presudi, ali da to nije u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, koja omogućava žalbu na svaku novu odluku o kazni.

“Izricanje doživotne kazne Karadžiću predstavlja novu odluku”, rekao je Živanović za “Večernje novosti”, ističući da nasljednik Haškog tribunala, Mehanizam, iako je sud UN, tu konvenciju ne primjenjuje.

On je dodao da je to stvaralo ozbiljne dileme kod sudija iz Evrope, jer osuđeni više nema nikakav pravni lijek za kaznu koja je donesena na njegovu štetu.

Živanović je rekao da Karadžić sada jedino može da pobija i kaznu i krivicu u okviru revizije postupka ukoliko budu pronađeni novi dokazi.

On naglašava da ti dokazi moraju da budu toliko jaki da bi bacili potpuno novo svjetlo na cijeli slučaj i da bi mogli uticati na konačnu odluku, a prethodno sudsko vijeće mora da ocijeni kvalitet tih dokaza i odobri reviziju.

Karadžić je 28. marta uložio žalbu na presudu o doživotnoj kazni zatvora koja mu je izrečena 20. marta.

Osim odbijanja da mu se dozvoli uklaganje žalbe na dužinu kazne, Mehanizam je odbio i Karadžićev zahtjev da bude formirano novo Žalbeno vijeće koje bi razmatralo ponovno izricanje kazne, kao i da mu budu odobreni pravni savjetnici koji bi mu pomagali u pisanje žalbe.

(SRNA)

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!