Privreda

Održan sastanak sindikata i Uprave “Željeznica RS”: Plate bi mogle biti veće

DOBOJ – Gotovo četiri sata provedena na sastanku u zgradi “Željeznica RS” u Doboju danas nisu bila dovoljna da sindikati i Uprava postignu dogovor o sistematizaciji radnih mjesta, pa se konačan tekst ovog dokumenta očekuje sljedeće sedmice.

Loading...

“Što se tiče sindikata, ima primjedaba na neke više stručne saradnike, stručne saradnike za koje mi smatramo da ih ipak ima više, odnosno tražili smo u nekim većim čvorovima, što nam je i udovoljeno, da se poveća broj manevrista”, izjavio je Zlatko Marin, predsjednik Samostalnog sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti.

Osim o sistematizaciji radnih mjesta, raspravljalo se i o povećanju plata, vrućoj temi koju su nametnuli sindikalci, smatrajući da se taj problem najbrže može riješiti kroz Pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta.

“Naš zahtjev odranije je da ovi niži platni razredi idu s procentualno većim povećanjem plate, jer, podsjetiću vas, trenutno su primanja zaposlenih na ‘Željeznici’ manja nego prije 12 godina”, kazao je Goran Čamdžić, predsjednik Samostalnog sindikata za održavanje šinskih vozila.

Zoran Ilinčić, generalni direktor ŽRS, nagovijestio je nakon sastanka da bi plate radnicima mogle biti veće, ali o konkretnim procentima nije govorio, kao ni kada bi im na bankovnim računima mogli biti veći iznosi.

“U ovom momentu je još teško pričati konkretno o procentima, ali svakako i ovaj obim prevoza i ovo sve što radimo po pitanju ušteda i ovakvih organizacionih promjena govore da smo u pravu kada smo na početku godine pravili procjene i planirali da u ovoj godini imamo osnova da razmišljamo o povećanju plata i poboljšanju statusa naših radnika”, rekao je Ilinčić.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!