Kultura

Milanu Nenadiću “Dučićeva nagrada”

​TREBINJE – Poznati srpski pjesnik Milan Nenandić, koji je i sam dugogodišnji učesnik “Dučićevih večeri poezije”, dobitnik je “Dučićeve nagrade” za 2019. godinu, koja će mu biti uručena u oktobru, na ovoj manifestaciji u Trebinju.

Ovo je jednoglasno odlučio žiri za dodjelu “Dučićeve nagrade”, a odluka je saopštena na centralnoj manifestaciji “Dučićevog dana” u Trebinju, koja se svake godine održava u pjesnikovom gradu na dan njegove smrti, a ove je godine bila posvećena dvojici bivših laureata Aleku Vukadinoviću i Milovanu Danojliću.

“Milan Nenadić je pjesnik ličnog i kolektivnog udesa koji zabada pero u čvorište bola, pjesnik koji traži i lako nalazi ranu na čovjeku i čovječanstvu, a naročito na svom narodu i tu ranu pretvara u pjesničku čitanku”, izdvojio je iz obrazloženja žirija Ranko Popović.

U obraćanju u ime domaćina manifestacije, gradonačelnik Trebinja i predsjednik Savjeta “Dučićevih večeri poezije” Mirko Ćurić je podsjetio da se ove godine navršavaju dvije decenije od Dučićevog povratka u zavičaj, kada je pjesnik sahranjen na Crkvini iznad Trebinja.

Stihove pjesnika, dobitnika “Dučićeve nagrade”, govorili su Biljana Đurović i Boris Pingović, glumci Narodnog pozorišta Beograd.

Pored njih su u programu učestvovali hor “Tribunija” iz Trebinja, kao i trebinjska solistiknja Marija Ninković, uz klavirsku pratnju Boba Vučura, te operske primadone iz Beograda Jasmina Trumbetaš i Jelena Vlahović, kao i Dušan Svilar, izvođač operske i zabavne muzike, Bojana Nikolić, pojac iz Beograda, te pijanisti Nevena Živković i Marko Kovač.

“Dučićev dan” u Trebinju je okončan juče, služenjem pomena pjesniku u Hercegovačkoj Gračanici na Crkvini i završnim izlaganjima naučnog skupa o Vojislavu Iliću, koji je počeo dan ranije.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Izdvojeno

Close
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!