Kultura

Otvoren muzej sa vrijednom manastirskom riznicom

​MOSTAR – U manastiru Žitomislić danas je proslavljena manastirska slava Blagovijesti i otvoren muzej u kojem je izložena vrijedna manastirska riznica vraćena u ovu svetinju nakon 27 godina, a čini je zbirka ikona i umjetnina koja je među tri najveće u BiH.

Loading...

Muzej je otvorio direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović, budući da je izgradnju ovog objekta u najvećoj mjeri finansirala Vlada Republike Srpske, a pomoć je pružilo i federalno Ministarstvo kulture.

Davidović je naglasio da je ovaj muzej oličje srpskog naroda u Hercegovini, njegove prošlosti i budućnosti i da je njegovo otvaranje dio programa obilježavanja 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve /SPC/.

“Manastir je izgubio freske, kamenu plastiku, ogromne umjetničke vrijednosti. Bez obzira što je postavljeno ono što je prošlost, muzej u svojoj postavci gleda u budućnost. Nismo potencirali količinu zla koja se obrušila na ovaj manastir u nekoliko stotina godina”, naveo je Davidović i dodao da su u muzeju tek dva kapitela sa slomljenim stubovima koji simbolizuju razaranje manastira.

On se prisjetio da je 1993. godine bio u pojesti manastiru Žitomislić sa tadašnjim vladikom zahumsko-hercegovačkim Atanasijem.

“Činilo mi se tada da nema šanse za čovjeka. Destrukcija koja je u BiH od 1992. postojala vodila je ka potpunom uništenju svega. Dobro je ipak pobijedilo i vidimo da izlaza i za čovjeka uvijek ima”, naglasio je Davidović.

On je rekao da je Vlada Republike Srpske usvojila program obilježavanja 800 godina samostalnosti SPC-a, čiji je akcenat na čuvanju baštine SPC-a i srpskog naroda.

Davidović ističe da će u okviru ovog programa biti obilježeno 500 godina goraždanske štamparije, te otvoreno pet muzeja SPC-a, od kojih je prvi u Žitomisliću.

“Respektabilni ljudi su procijenili da SPC danas baštini manje od 10 odsto od onoga što je kroz vijekove stvarala, a ovo što danas imamo u muzeju je manje od 10 odsto onoga što je manastir Žitomislić imao”, naveo je Davidović.

Iguman manastira Žitomislić Danilo istakao je da je slavu manastira -Blagovijesti uveličalo otvaranje muzeja.

“Koliki je značaj manastira Žitomislić svi dobro znate i osjećate. Manastir je, nažalost, imao svoju tužnu istoriju, ali je uvijek milošću Božijom obnovljen i sada je još ljepši i otvoren za svakoga”, rekao je iguman Danilo.

On je dodao da je manastir obnovljen i u duhovnom smislu, a da mu je sada vraćeno i njegovo pokretno kulturno nasljeđe.

“Ovo je bogata riznica manastira koja, konačno, nakon 27 godina, dolazi kući i prvi put u istoriji ulazi u muzej, ima svoju postavku i biće dostupna svima”, rekao je iguman Danilo.

On je naglasio da je otvaranje ovog muzeja od velikog značaja za cijeli Mostar i BiH, jer je riječ o značajnoj zbirci ikona, umjetnina i rukopisnih i rano pisanih knjiga.

“Sve to govori da naš manastir i naš narod ovdje živi vijekovima i ostavlja za sobom bogat trag”, rekao je iguman Danilo i dodao da je postavku muzeja uradila profesor LJiljana Ševo.

On je naveo da su vrijednu manastirsku riznicu 1992. godine spasile monahinje ovog manastira i prenijele je u Srbiju, a ikone su potom restaurirane i vraćene u Eparhiju.

U muzejskoj postavci nalazi se pedesetak ikona iz perioda od 16. do 18. vijeka – djela srpskih, italo-kritskih i ruskih autora.

Među srpskim ikonama najznačajnije su “Žitomislićke dveri” koje se pripisuju ikonopiscu, majstoru Radulu i one na ikonostasu, koje su djelo Georgija Mitrofanovića.

Jedna od važnih je i ikona Bogorodice iz italo-kritske grupe, koju je slikao Andrej Ricos, a koja je jedna od četiri takve u svijetu.

Manastir Žitomislić, osim ikona, posjeduje i šest vrijednih knjiga, od kojih su pet rukopisi, a najstarija – “Minej za septembar”, datira iz 14. vijeka i pisana je na koži.

U muzeju će biti postavljena i zbirka srebrnih predmeta za crkvenu upotrebu, uglavnom iz 17. vijeka.

Liturgiju u manastiru Žitomislić služio je NJegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije sa sveštenstvom Eparhije.

Slavi manastira i otvaranju muzeja prisustvovali su predstavnici vjerskih zajednica iz Mostara, predstavnici vlasti iz hercegovačkih opština, konzul Srbije u Mostaru i brojni vjernici i gosti.

Manastir Žitomislić sagrađen je 1566. godine, iste godine kada i Stari most u Mostaru.

Zadužbina je porodice Miloradovića, koja je 1566. godine od nevesinjskog kadije dobila dozvolu za obnavljanje manastira, što ukazuje da je na tom mjestu i ranije postojao hram.

Od tada do danas manastir Žitomislić je najznačajniji duhovni i kulturni centar pravoslavnih vjernika u Hercegovini.

Manastir je obnovljen 2005. godine, kada ga je osveštao blaženopočivši patrijarh srpski Pavle.

Proglašen je za nacionalni spomenik BiH

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!