Svijet

Evropski lideri sutra sa kineskim predstavnicima

BRISEL – Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk i predsjednik Evropske komisije sutra će u Briselu predsjedavati samitu EU i Kine, saopšteno je iz Evropskog savjeta.

U saopštenju se navodi da će samitu prisustvovati visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini.

Loading...

Tusk je nakon posljednjeg sastanka Evropskog savjeta o odnosima EU i Kine, koji je održan 21. i 22. marta, izjavio da je cilj samita sa kineskim predstavnicima dostizanje uravnoteženih odnosa, koji bi obezbijedili poštenu konkurenciju i jednak pristup tržištu.

“U tom kontekstu, nadamo se da ćemo ubijediti Kinu da uvrsti industrijske podsticaje kao ključni element reforme Svjetske trgovinske organizacije”, rekao je Tusk.

Evropska komisija i Mogerinijeva izdali su zajedničko saopštenje pred samit u kojem ističu da ni EU, ni bilo koja njena članica ne mogu efikasno postići svoje ciljeve sa Kinom bez potpunog jedinstva.

Lideri EU i Kine pokušaće tokom samita da ojačaju bilateralnu saradnju, a razgovaraće o bilateralnim odnosima u vezi sa trgovinom i investiranjem, održivom razvoju, kao i o suočavanju sa zajedničkim izazovima.

Tokom samita razgovaraće se i o situaciji na Korejskom poluostrvu, sporazumu o nuklearnom programu Irana, situaciji u Rusiji i Ukrajini, Avganistanu, o krizi u Venecueli, kao i o pitanjima u vezi sa situacijom u Mjanmaru.  

(SRNA)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!