Kultura

Kusturica: U Srbiji nemoguće snimiti film o NATO bombardovanju SRЈ

Režiser Emir Kusturica izjavio je da je u Srbiji nemoguće snimiti film o NATO bombardovanju SR Јugoslavije iz 1999. godine.

– Zašto mi nemamo film o NATO bombardovanju nego moraju Rusi da ga naprave? Zato što Rusima ne odgovara da NATO bude tu. A, da li nama odgovara ili ne odgovara? Meni ne. A, da li ljudima koji vladaju u ovoj zemlji odgovara takav film? Treba njih da pitate – rekao je Kusturica za Sputnjik.

Loading...

On je ponovio da smatra da je Holivud mašina za pranje para, da se najveći fondovi iz cijelog svijeta slivaju upravo u taj propagandni režim.

– Mi ovdje imamo tu slobodu koju ne znamo da koristimo – dodao je on.

Kusturica je rekao da je bilo nekih filmova o NATO bombardovanju, ali da oni nisu pokrenuli ozbiljnu temu, što je “dobra okolnost za ove koji vole da se ne talasa”.

– Svaki film koji pokrene ozbiljnu temu je u prvom koraku dobar. Kad napravi dobar zaplet, onda ima veliku šansu da uspije, ako uspije da uskladi to kao u simfonijskom orkestru dirigent. A tek onda na kraju kad ga sklopi, ide ta ideja da li je to stvarno dobro ili nije – dodao je Kusturica.

Govoreći o najavljenom filmu o Јasenovcu, Kusturica je rekao da će praviti jedan staromodan film. “Htio bih da bude napravljen formalno, kao da je pravljen tih godina, odmah poslije oslobođenja i da se vrati zapravo na 1941.godinu”, dodao je on.

Kusturica je podsjetio da je ustanak povodom njemačke okupacije u Srbiji počeo u julu 1941. godine, kada se u zapadnoj Srbiji proširio glas da u Hrvatskoj ko god stigne javno kolje i ubija Srbe.

– Nisu Žikica Јovanović Španac i partizani podigli taj ustanak, nego su u boj krenuli oni koji su imali u svojim spremištima puške ražalovane i poražene Vojske Јugoslavije i koji nisu mogli da izdrže da njihova braća u Јasenovcu, koji je inače bio srpski grad, grad naprednih srpskih trgovaca i preduzetnika, izvedu opšti ustanak. Uopšte, odnos prema Srbima u Hrvatskoj je bio pokretanje ustanka u Drugom svetskom ratu – rekao je Kusturica.

Na pitanje da li se pribojava eventualne cenzure budućeg filma u zemljama Zapada, kao što je to bio slučaj sa “Balkanskom međom”, Kusturica je poručio da se ničega ne boji.

– Ma, ja se ne bojim ničega. Јa sam amortizovan. Znate ono kako kažu – kad ti istekne rok, onda možeš da radiš šta god hoćeš – rekao je Kusturica.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!