Privreda

Njemačka ipak odbija diplome stečene prekvalifikacijom

​SARAJEVO – Njemačka ne prihvata diplome medicinske škole stečene prekvalifikacijom za njegovatelje iz BiH koji žele raditi u toj zemlji.

Rečeno je to za “Nezavisne” u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH, a povodom informacija koje su se pojavile u medijima prema kojima je to ipak moguće.

Loading...

“U Njemačkoj više ne prihvataju te diplome, već za svaki završeni razred srednje škole traže svjedočanstvo. Da je to tako, govori i podatak da niko od prijavljenih kandidata koji su konkurisali tokom prošle i ove godine, a koji su išli na prekvalifikaciju nije dobio radnu dozvolu. Tačnije, svi su dobili odbijenice”, rečeno nam je u Agenciji.

Dodaju i kako nisu tačne informacije da od 2013. godine nije bilo izmjena odredaba za zapošljavanje medicinskog osoblja iz BiH u Njemačku. Tvrde kako ih je od tada bilo najmanje deset.

Podsjećamo, Agencija je u martu saopštila kako se na osnovu odluke Saveznog ministarstva za rad i socijalna pitanja Njemačke više ne prihvataju diplome o završenoj medicinskoj školi za opšti i pedijatrijski smjer dobijene prekvalifikacijom bilo u državnoj ili privatnoj školi.

“Samim tim skrećemo pažnju kandidatima koji apliciraju putem Agencije za rad i zapošljavanje BiH za poslove njegovatelja u Njemačkoj, da je Centralni ured za posredovanje pri zapošljavanju stručne radne snage (ZAV) od februara 2019. godine počeo davati odbijenice za sve ovakve diplome, te više nije moguće zasnovati radni odnos kao njegovatelj sa diplomama stečenim prekvalifikacijom”, saopštili su tada oni.

Mediji su objavili da im je Savezno ministarstvo za rad i socijalna pitanja Njemačke navelo da nema izmjena odredaba o zapošljavanju medicinskog osoblja iz BiH.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!