Politika

Prekinuta vanredna sjednica Predstavničkog doma, nema kvoruma

SARAJEVO – Vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koja je trebala biti održana danas u Sarajevu, prekinuta je jer nije postignut kvorum.

Naime, na sjednici nisu došli predstvanici srpkog naroda, čime nije obezbjeđen kvorum za odlučivanje. Na sjednici je prisustvovalo 22 poslanika, saopštila je Borjhana Krišto, predsjedavajuća Predstavničkog doma BiH, što je dovoljno za rad, ali nema uslova da Predstavnički dom odlučuje o bilo čemu.

Loading...

Na sjednicu su stigli Šukret Fazlić, gradonačelnik Bihaća te premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić. Oni kažu da je situacija u ovom kantonu kritična, da je u prošloj godini na ovom prostoru boravilo 19.000 migranata te da je bezbjednosna situacija teška.

Dužnosnici iz ovog kantona kažu da ako Vlast BiH ne učini nešto, što prije će raspustiti sve kampove za smještaj migranata.

SNSD je još juče rekao da neće prisustvovati sjednici i da neće promijeniti svoj stav, a to je da nema sjednica Parlamenta dok se ne imenuje predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Prema dnevnom redu sjednice, poslanici su trebali da razmatraju informaciju Vijeća ministara u tehničkom mandatu o kontroli i upravljanju prilivom masovnog broja migranata i izbjeglica u BiH sa osvrtom na aktuelnu bezbjednosnu i humanitarnu situaciju na području Unsko-sanskog kantona.

Druga tačka dnevnog reda prve hitne sjednice u ovom mandatu trebalo je da bude informacija Kolegijuma Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH o razlozima neimenovanja članova Delegacije parlamenta BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope i mogućim posljedicama.

Zbog neformiranja parlamentarnih komisija, Parlamentarna skupština BiH propustila je rok za prijavljivanje delegacije u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope za ovu godinu.

Sazivanje hitne sjednice zatražili su poslanici SDP-a, Naše stranke, SBB-a i A-SDA.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!