Privreda

U Beogradu predstavljena turistička ponuda Gradiške (FOTO)

Manifestacija Dani Gradiške u Beogradu, čiji je cilj jačanje saradnje u oblasti privrede, kulture i sporta između Republike Srpske i Srbije, odnosno Gradiške i beogradske opštine Palilula, otvorena je večeras u Beogradu, uz prezentaciju gastronomske i kulturne ponude gradiškog kraja.

Manifestaciju su u Centru za kulturu “Vlada Divljan” svečano otvorili gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić, šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović i zamjenik predsjednika opštine Palilula Darko Paunović.

Adžić je istakao da u Beogradu, a naročito u opštini Palilula, živi dosta potomaka ljudi iz Gradiške, te izrazio zadovoljstvo što su se prvi put okupili da obilježe Dane Gradiške u Beogradu i donesu dašak Lijevče polja i pokažu kulturu, običaje i tradiciju.

– Vratili smo Gradišku u Beograd, a Beograd približili Gradišci – rekao je Adžić.

Ističući da su se Gradiška i Palilula kada su počeli saradnju vodili Sporazumom o specijalnim paralelnim vezama Srpske i Srbije, Adžić je zahvalio vlastima Srbije, Vladi i predsjedniku Aleksandru Vučiću za donaciju od 750.000 evra za dvije kapitalne investicije – Dom kulture u Topoli i novi vrtić u Gradišci.

– Mi smo sigurni kada vidimo sigurnu i stabilnu Srbiju i Beograd. Najbitnije je da predstavimo jedinstvo. Moramo da budemo složni i jedinstveni da bi opstali – rekao je Adžić.

Cicović je rekao da se ovim projektom Gradiška približila Beogradu i da jačaju odnosi srpskog naroda sa obje strane Drine.

On je podsjetio da će kroz izložbe slika, koje će biti održane u okviru ove manifestacije, biti pokazano zašto se Gradiška nekada zvala “Mali Beograd”.

Cicović je naveo da će Predstavništvo Republike Srpske ovaj model saradnje Gradiške i Palilule nastaviti da realizuje i sa drugim sredinama Srpske i Srbije.

Paunović je podsjetio na bliske veze Republike Srpske i Srbije, navodeći da je Palilula prva među opštinama koja je uspostavila saradnju sa Gradiškom u okviru Sporazuma o specijalnim paralelnim vezama Srbije i Srpske.

– Nastavićemo da unapređujemo saradnju kroz sportske, kulturne i druge aktivnosti i truditi se da ova veza Palilule i Gradiške bude još jača – rekao je Paunović.

Na otvaranju je nastupila ženska pjevačka grupa Perle izvođenjem izvornih pjesama iz područja Gradiške, a posjetioci su mogli da uživaju u gastronomskoj ponudi Gradiške, jelima, pićima, domaćim proizvodima, vinima.

U okviru manifestacije, predstavljena je i izložba slikarske kolonije iz Gradiške i grafike slikara Borislava Šokčevića, kao i predstava “Ljubav” pozorišta iz Gradiške.

Za sutra je u Knez Mihailovoj ulici planirana prezentacija Turističke organizacije Gradiške, a uveče prezentacija albuma “Građanska Gradiška”, u kojem je opisan ovaj grad u periodu od 1914. do 1941. godine, kada je nosio sinonim “Mali Beograd”.

(SRNA)

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!