Društvo

POBOLJŠANJE DEMOGRAFSKE SLIKE Davidović: Vlada radi na iznalaženju konkretnih mjera populacione politike

Vlada Republike Srpske radi na iznalaženju konkretnih mjera polulacione politike koje će uticati da se poboljša demografska slika u Srpskoj, izjavila je danas ministar porodice, omladine i sporta Sonja Davidović.

Davidovićeva je na okruglom stolu o temi “Natalitet u Republici Srpskoj”, koji je održan u Trebinju, istakla da Vlada već provodi niz mjera populacione politike, ali da je demografska slika loša.

Ona je rekla da su u ovaj posao, osim Vlade, aktivno uključeni Kabinet predsjednika i stručna zajednica.

Predsjednik Udruženja ginekologa Srbije, Crne Gore i Republike Srpske Aleksandar Stefanović rekao je da su učesnici razmijenili brojna iskustva koja će imati veliki značaj za spašavanje života trudnica.

– Krvarenja poslije porođaja su izuzetno opasna, dramatična i po život ugrožavajuća stanja. Ono što smo ovdje raspravljali tokom prethodnog dana sigurno će imati veliki značaj tokom spašavanja zdravlja i života naših trudnica – naveo je Stefanović, koji je direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije.

Stefanović rekao je da je pad nataliteta gorući problem regiona posljednjih godina, te podsjetio na pronatalitetne mjere koje su preduzete u Srbiji.

On je naveo da su o trošku republičkog Fonda pokušaje vantjelesne oplodnje u Srbiji proširili sa dva na tri, a da je starosna granica sa 40 pomjerena na 42 godine.

– Sada radimo na unapređenju novih pokušaja. Donesen je i novi zakon o oplodnji koji omogućava donacije jajnih ćelija i donacije spermatozoida, pa žene iz regiona ne bi trebalo da ubuduće idu na liječenje u inostranstvo – objasnio je Stefanović.

Predsjednik Udruženja ginekologa Republike Srpske Vesna Ećim-Zlojutro, koja je i načelnik Klinike za ginekologiju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, rekla je da ginekolog može da utiče na natalitet obezbjeđivanjem sigurne njege trudnice, kao i savremenim pristupom porođaju.

Stručni skup u Trebinju okupio je 106 ginekologa iz Republike Srpske i regiona.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!