Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Banjaluka

PORAZNO Generacije đaka se školuju bez vode za piće

Vodu koju svi uzimamo zdravo za gotovo, osnovci u Bistrici obavezni su da ponesu od kuće ili kupe u prodavnici, jer godinama već voda u školi nije dozvoljena za piće.

Upozorenja su okačena po cijeloj OŠ „Miroslav Antić“, po hodnicima i toaletima, kako djeca ne bi slučajno zaboravila da vodu iz česme ne smiju koristiti. Ovim učenicima je tako, pored udžbenika i svesaka, neizostavan pribor u torbi još i flašica vode koju mahom nose od kuće. Oni zaboravni moraju je kupiti u prodavnici, a kada zafali para tu su srećom uvijek nastavnici da priteknu u pomoć.

I tako ova mala zajednica funkcioniše godinama. Vodu iz školske česme koriste samo za brisanje table i podova, i mada su svi od prvog do devetog razreda već uigran tim, svjesni su da dani u školi ipak ne bi trebalo tako da izgledaju.

– Rekli su nam da ne smijemo da pijemo vodu da se slučajno ne otrujemo. Ja nosim od kuće, vodu ili sok, nekada mi mama spakuje, a nekada ja sama – ispričala nam je Bojana, učenica trećeg razreda kako izgleda njena priprema za nastavu.

Škola u Bistrici priključena je na lokalni bazen, udaljen tri kilometra, ali takvo vodosnabdijevanje ne zadovoljava sve propisane standarde, zbog čega je oprez obavezan naročito jer se radi o maloljetnicima. Doktori Higijensko-epidemiološkog zavoda i gradska sanitarna inspekcija tražili su od škole i da na svim sanitarnim prostorijama stave oznaku da voda nije za piće.

– Svaki put na početku godine održimo sastanak i roditelje upoznamo sa tim da djeca moraju da nose vodu. To predstavlja veliki problem, pogotovo u prvom razredu. Djeca prije užine i poslije toaleta treba da operu ruke, ali ako voda nije ispravna za piće, nije dobra ni za pranje ruku jer učenici tako mogu unijeti bakterije u organizam. Onda mi roditeljima obično kažemo da donesu i vlažne maramice, ali sve je to dodatni trošak porodicama. Ne znamo kada će se ova situacija riješiti – kaže učiteljica koja u Bistrici radi od 2005. godine i sa svim generacijama je prošla isto.

I ostali zaposleni govore kako se na sve načine trude da đacima nadomjeste ovaj problem, prije svega nastoje da časovi budu što kreativniji, ali poručuju da njihova škola i dječica zaslužuju ipak da imaju ono što se smatra osnovnim uslovima za rad, jednako kao i sve obrazovne ustanove u Banjaluci. Škola u Bistrici zajedno sa još dvije područne ima 187 učenika.

Direktor OŠ „Miroslav Antić“ Đorđe Đaković precizira da je ispravnost vode u školi ispitivana u više navrata, posljednje kontrole pokazle su i da su uzorci bakteriološki ispravni, međutim po zakonu voda mora biti hlorizovana.

– Naša škola nema aparat za hlorizaciju, niti novca da ga pribavi. Obraćali smo se „Vodovodu“ da oni vode računa o hlorizaciji i nadam se da će to biti riješeno u skorije vrijeme. Pokušaćemo ove godine da stupimo u kontakt i sa domaćim kompanijama koje flaširaju vodu, bar da nam pomognu sa aparatom za vodu – kaže Đaković, koji je i sam godinama predavao u Bistrici, a u direktorsku fotelju je sjeo prije četiri mjeseca.

I škola, i mještani nadaju se dugoročnom rješenju, odnosno izgradnji sistema „Crno vrelo“ preko kojeg bi konačno trebalo da imaju normalno vodosnabdijevanje.

Roditelji upisuju djecu u druge škole

– Svi ovi problemi utiču i na upisnu politiku škole, jer roditelji upisuju djecu u druge škole, tamo gdje je voda ispravna. Ovo je prije svega 21. vijek i taj problem treba biti prevaziđen. Moramo raditi na tome da naselja oko Banjaluke žive, da se nastava održi i bude kvalitetna, a kako škola bude imala bolje uslove imaćemo sigurno i bolju upisnu politiku – poručuje direktor Đorđe Đaković.

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button