Magazin

Sve dobrobiti koprive

Kopriva ima dugu istoriju upotrebe u biljnoj medicini. Ona nudi niz zdravstvenih dobrobiti i pomaže da se ublaže razni zdravstveni problemi. Evo samo nekoliko od njih…

Poznati ljekar zvanične, ali zagovornik prirodne medicine, dr Endrju Vejl, tvrdi da nema ničeg boljeg od koprive za olakšavanje simptoma alergije. Njegovu tvrdnju podržava nedavno proučavanje Nacionalnog koledža naturopatske medicine iz Portlanda. Poznato je da dekongestivi, antihistaminici, lijekovi i injekcije protiv alergija djeluju samo na simptome. Međutim, tokom vremena njihovo dejstvo postaje sve slabije, a izazivaju i pospanost, sušenje usta i nosa, čak i visok pritisak. Kopriva, međutim, djeluje antialergijski, ali bez tih propratnih efekata.

Ova biljka jača imunitet, snižava visok krvni pritisak, sprečava stvaranje kamenca u bubregu, a žarenje bolnih reumatskih mjesta svježim listovima koprive olakšava muke i pojačava cirkulaciju. Djeluje i na niz funkcija metabolizma, počev od boljeg izlučivanja probavnih sokova koji razgrađuju masti, bjelančevine, ugljene hidrate i ostale sastojke u hrani, pa do unošenja vrijednih vitamina, minerala, esencijalnih kiselina.

Dobra za prostatu

Kopriva je posebno dobra za muškarce, pošto direktno pomaže da se održi zdravlje prostate, kao i urinarnog trakta. Dokazano je da ekstrakt korijena koprive ublažava simptome prostate, jer je poređen sa placebom. Korijen koprive sadrži mnoge aktivne hemikalije koje smanjuju tegobe i posljedice uvećanja prostate.

Istraživanje Medicinskog fakulteta iz Esena u Njemačkoj potvrdilo je efikasnost korijena koprive u tretmanu uvećane prostate. Istraživanje objavljeno u časopisu Planta Medica Juournal potvrdilo je da su naučnici zapazili da ekstrakt koprive spriječava problematične ćelije prostate da se dijele, tako da nesumnjivo pomaže da se prostata održi zdravom.

U jednom drugom proučavanju, obavljenom u Poljskoj, 134 osobe sa benignim uvećanjem prostate koristile su osam nedjelja po 300 mg ekstrakta korijena koprice, u kombinaciji sa minimalnom dozom kore biljke Pygeum africum. Samo 28 dana nakon početka kliničkog testiranja, kod pacijenata je već došlo do važnih promena nabolje u protoku urina, zadržavanju urina i noćnom mokrenju.

Korisna za niz bolesti

Možete da razmotrite mogućnost da dodate koprivu u vašu ishranu, s obzirom da iskustva tradicionalne medicine ukazuju da se ova biljka pokazala blagotvornom i u slučaju niza drugih bolesti: artritisa, astme, infekcija bešike, bronhitisa, burzitisa, gingivitisa, podagre, osipa, kamena u bubregu, upala grla, išijasa i upala tetiva.

Kako brati koprivu?

Kopriva se bere u proljeće i u jesen. Najljekovitiji su mladi listovi od kojih se najčešće i pravi sok od koprive, sirupi, tinkture i ulja od koprive.

Najčešće raste u nizinama, a najviše je ima na zapuštenim mjestima, oko naselja i kraj puteva. Specifična je po tome da raste u grmovima.

Ljekovitost soka od koprive

Kopriva je ljekovita u svim svojim dijelovima – mogu se koristiti stabljika, lišće, korijen i cvijet. Prirodni sok od koprive najbolji je lijek za čišćenje i poboljšanje krvi.

Sok od koprive pomaže pri reguliranju visokog šećera u krvi. Pozitivno djeluje na rad crijeva i poboljšava cijelu probavu. Liječi urinarne infekcije i koristi se kao biljka za čišćenje organizma.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!