Region

Tijesno na izborima u Sjevernoj Makedoniji, Pendarovski i Davkova u drugom krugu

SKOPLJE – U Sjevernoj Makedoniji će biti održan drugi krug predsjedničkih izbora u kojem će snage odmeriti kandidat koalicije okupljene oko vladajućih stranka Socijaldemokratskog saveza i albanske DUI Stevo Pendarovski i kandidat VMRO-DPMNE Gordana Siljanovska Davkova.

Preliminarni rezultati Državne izborne komisije, na osnovu prebrojanih gotovo 100 odsto glasova, pokazuju da je Pendarovski na izborima u nedelju osvojio 42,83 odsto glasova, a Siljanovska Davkova neznatno manje – 42,25 odsto.

U brojkama to znači da je 322.605 građana glasalo za Pendarovskog, a 318.247 za Davkovu.

Treći kandidat koga podržava Savez za Albance i Besa, Bljerim Reka osvojio je 10,34 odsto glasova, prenijela je agencija MIA.

S obzirom da u prvom krugu niko nije dobio više od 50 odsto glasova, u drugim krugu učestvuju dva kandidata koja su osvojila najviše glasova u prvom krugu.

Izlasnost je 41,78 odsto, odnosno 753.267 građana sa pravom glasa.

Drugi krug glasanja trebalo bi da bude održan 5. maja.

Za predsjednika će u drugom krugu biti izabran kandidat koji je dobio većinu glasova, pod uslovom da na glasanje izađe više od 40 odsto od ukupnog broja upisanih glasača u biračkom spisku, odnosno 723.253 glasača.

Ukoliko i u drugom krugu ne bude ispunjen izlazni cenzus, prema Ustavu se ponavlja cijeli izborni postupak.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!