Politika

Sa papom o položaju Srpske, urušavanju Dejtona i Stepincu

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će u petak, 26. aprila, tokom posjete Vatikanu sa papom Franjom razgovarati o položaju Republike Srpske, prenijeti da je Dejtonski sporazum urušen, ali i iznijeti stav o ulozi u ustaškim zločinima zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca koga Hrvati žele da proglase za sveca.

– Teme razgovora su aktuelna situacija u BiH, međusobni odnosi Vatikana kao države i BiH i, naravno, odnosi Katoličke crkve i BiH. U tom pogledu ćemo razgovarati o aktuelnim pitanjima položaja hrišćanske zajednice u BiH, pa time i pravoslavne zajednice – rekao je Dodik za Kurir

On je dodao da će biti riječi i o nekim aktivnostima koje su pokrenute u vezi sa obilježavanjem sjećanja na genocid u Јasenovcu.

Dodik je naveo da će sa paglavarom Rimokatoličke crkve razgovarati o ulozi Stepinca i prenijeti mu poznati, istiniti stav da je Stepinac bio zloglasnik ustaškog režima koji je blagoslovio stradanje najmanje 500.000 Srba u Јasenovcu.

– Govoriću o pokrštavanju, odnosno iseljavanju. To je jedan od najgnusnijih zločina, imajući u vidu da je u sistemu logora Јasenovac bio i logor za djecu, što govori o tome da su to bile fabrike smrti čak i za najmlađe pripadnike srpske pravoslavne zajednice – rekao je Dodik.

On je istakao da će tokom posjete Vatikanu sa svim svojim sagovornicima razgovarati o činjenici da je urušen Dejtonski sporazum i da ima mnogo problema u funkcionisanju BiH.

– Ne idem tamo u posjetu kao svetom ocu, ali Vatikan je organizovan i kao država. Razgovaraću s njegovim ljudima o nekim državnim pitanjima. Sa svim sagovornicima razgovaram na tu temu i o činjenici da je urušen Dejtonski sporazum, da ima mnogo problema u funkcionisanju BiH – dodao je Dodik.

Na pitanje hoće li papu Franju pozvati da dođe u posjetu Republici Srpskoj, Dodik je rekao da ne zna kakvi su planovi pape, ali da je nedavno bio u Sarajevu.

On je dodao da je sastanak sa papom Franjom na Veliki petak slučajnost.

– Dobio sam poziv od svetog oca, on je odredio termin. Јa sam mogao da prihvatim ili ne. Odlučio sam da prihvatim poziv – istakao je Dodik.

(SRNA)

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!