Nauka i tehnologija

Facebooku zbog kršenja privatnosti prijeti kazna od pet milijardi dolara

Facebook bi uskoro mogao platiti kaznu koja bi mogla doseći iznos od pet milijardi dolara.

Vijesti o ovoj kaznenoj mjeri dolaze u sklopu finansijskoj izvještaja samog Facebooka koji je pored spomenutog penala naveo uglavnom pozitivne stvari za kompaniju. Facebook tako nastavlja rasti sa zaradom od 15 milijardi dolara u prva tri mjeseca 2019.

Loading...

Facebook je zabilježio sudske troškove od 3 milijarde dolara, “vezane uz FTC-ovu istragu platforme i načina na koji koristi korisničke podatke”.

Troškovi su rezultirali padom zarade od oko 51 posto godišnjeg pada neto zarade, to jest 2, 4 milijarde dolara. Pored ove jednokratne potrošnje, naglašava Facebook, kompanija bilježi zaradu koja je premašila očekivanja, uračunavši operativnu maržu (22 posto) koja je za dvadeset bodova viša, prenosi The Guardian.

Pretpostavljamo da će gubici sezati od 3 do 5 milijardi dolara, kažu iz Facebooka.

“Sam pravni postupak ostaje nerazriješen te trenutno ne možemo procijeniti kada će on biti priveden kraju”, dodaje se.

FTC je pokrenuo istragu vezanu uz Facebookovu praksu korištenja privatnih podataka korisnika još u martu 2018. kao odgovor na skandal vezan uz Cambridge Analyticu. Razlog istrage bilo je otkriti je li proslijeđivanje podataka Cambridge Analytici kršilo dogovor između Facebooka i FTC-a potpisanog 2011. Facebook i FTC su navodno pregovarali oko nagodbe koja bi mogla biti puno veća od trenutno najvećeg penala vezanog uz nepropisne prakse – 22,5 miliona dolara tešku globu koja je Google snašla u 2012.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!