Društvo

Srpska pravoslavna crkva obilježava Veliki petak

Srpska pravoslavna crkva obilježava Veliki petak – dan kada je Isus Hristos stradao na krstu.

Veliki petak je najtužniji dan u godini, na taj dan zvona ne zvone, već se služba označava klepetalima, udarcima drvenim batovima u drvenu ploču. Danas se služe Carski časovi, a uveče se čita statija sa iznošenjem plaštanice – platna koje simbolizuje stradalog Hrista.

Loading...

Hristova žrtva i njegova smrt na krstu prethodila je najvećem događaju, Vaskrsu, kojim je Bogočovjek pobijedio smrt kao posljedice grijeha. 

Vladika banjalučki Јefrem služiće danas, na Veliki petak, u Sabornom hramu Svete Trojice u Banjaluci večernju službu sa iznošenjem plaštanice.

Služba će početi u 17.00 časova, a u 19.00 časova je čitanje statije i ophod sa plaštanicom oko hrama, potvrdilo je za Srnu sveštenstvo Sabornog hrama. Vladika Јefrem će sutra u ponoć služiti vaskršnje jutrenje sa Svetom arhijerejskom liturgijom. 

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom služiće carske časove u Hramu Svetog arhangela Mihaila i Gavrila u Staroj crkvi u Sarajevu. 

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!