Magazin

Više fizičke aktivnosti djece, manje ispada bijesa

Djeca danas većinu vremena provode sjedeći. Gledanje televizije i igranje igrica postali su njihove omiljene aktivnosti, koje su ih prikovale za stolice i zatvorile u četiri zida.

Upravo zbog manjka kretanja sve više raste broj pretile djece, te je u porastu dijabetes tipa 2 koji se nekad javljao nakon 40. godine života. Zbog toga Američko udruženje pedijatara i brojni stručnjaci preporučuju da djeca mlađa od dvije godine uopšte ne bi trebalo da gledaju televiziju.

Za stariju djecu to ograničenje trebalo bi da bude između 30 i 45 minuta dnevno. Takođe bi bilo odlično i da se uvede dan bez ekrana.

Igre koje djeca vole

Naravno, nekad je tako nešto naprosto nemoguće, pogotovo kada nastupi ružno vrijeme. Ali, uz zabavne aktivnosti i tada je moguće ograničiti gledanje na razumnu količinu. Ovo su neke igre koje djeca vole i mogu se igrati satima: igranje skrivača, skrivanje predmeta, igranje košarke uz pomoć kantice i loptica od papira, igranje balonima, kampovanje ili piknik s omiljenim igračkama, crtanje rukama ili igranje s plastelinom, igranje s kartonskom kutijom… Rezultat će biti opšte veselje i smijeh, a vrijeme će proletjeti.

Za vrijeme sunčanih dana ne morate razvoziti djecu na sve moguće aktivnosti. Imate mnoštvo besplatnih mogućnosti nadohvat ruke. Dovoljno je da djetetu omogućite trčanje po parku. Ono jača srce i poboljšava sposobnost tijela da svojim ćelijama dostavi potreban kisik. A da bi dijete bilo snažnije dovoljno je da se penje po svim mogućim spravama koje nađe na igralištu ili po drveću, naravno uz budno oko roditelja.

Za zdraviju i spretniju djecu

Na taj način se jačaju mišići i povećava njihov tonus. Svi znamo da je uz vježbanje vrlo bitno i istezanje. Dijete upravo to čini svaki put kada pokušava dosegnuti igračku ili kad vježba špagu. Nestrukturisana igra i sloboda kretanja u prirodi su zapravo sve što djeci treba.

Ako želite da su vaša djeca zdravija, spretnija, da se bolje koncentrišu ili uče, odvedite ih u park i neka trče i skaču do mile volje. A kao bonus djeca će bolje spavati, više sarađivati i imati manje ispada bijesa.

 

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!